Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Сириец дава бъдеще на сираци от Русе

15.06.2014

Сириец дава бъдеще на сираци от РусеСириец помага на деца от дома за сираци като ги обучава на занаят. Ануар Шалгин, който от 1995 г. живее в Русе, е майстор кожар. Всяка седмица, във вторник и сряда, в ателието му на улица „Давид”, в района на „Водопада”, идват групи деца, на които той с радост предава уменията си. Идеята за благородната кауза се ражда преди два месеца, когато след разговор със своя позната той разбира как живеят децата и какъв е българският начин за решаване на проблема.

В момента, когато децата навършат определената възраст за напускане на дома, те се поемат отново от фондация, която ги настанява в защитени жилища и се опитва да им намери работа.

Идващият от страна с по-различна култура Ануар, не проумява как големи мъже нямат никакви умения да се справят с живота. Това е и неговата голяма идея-да се работи с децата 3-4 години преди да дойде моментът те да напуснат дома. Така той се свързва с ръководството на дома и от два месеца при него идват 16 деца, разделени в 4 групи, които майсторят различни неща от кожа. „Изненадан съм колко са добри. Още от началото показват големи заложби” с радост разказва сириеца, докато ни показва изработените от децата неща. На 1 юли той ще организира изложба в художествената галерия, където произведенията ще бъдат показани.

Освен че ги обучава, той се опитва и да им помага по друг начин. Вече е разговарял със свой приятел, който има цех за обувки, и двама млади мъже, при които децата ще могат да започнат работа.

Ануар е категоричен, че прави всичко на добра воля. „Не искам помощ от никого. Няма да кандидатствам за финансиране по европейски и общински програми, не искам и да ми бъдат намалявани данъците, трябва да разберем, че държавата сме ние. Ние трябва да се справим с нашите общи проблеми” споделя той. Единствено се надява, че идеята му може да послужи за пример и на други хора, които биха могли да помогнат, обучавайки децата.

Източник: http://www.dariknews.bg
Снимка: dariknews.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova