Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Солидарен център Варна организира кръводарителска акция

30.07.2014

Солидарен център Варна организира кръводарителска акцияВ петък на 1 август от 9.00 до 14.00 ч. в Солидарен център, гр. Варна ул. София 1 до ЖП гарата, ще се проведе акция по доброволно кръводаряване. Целта е да се подпомогне работата на Център по трансфузионна хематология – Варна в летните месеци, когато дефицитът на кръв и кръвни продукти значително нараства.

Акцията се организира от Солидарен център Варна с подкрепата на Български алианс за кръводаряване

Кръвта и кръвните продукти са незаменим животоспасяващ медицински атрибут, който до днес няма синтетичен аналог. Без кръводарителите, стотици хора - нуждаещи се от планови операции, жертви на инциденти, родилки, хронично болни – са обречени.

България е сред страните с най-нисък брой кръводарители на 1000 души население – само 22-ма. За да бъдат удовлетворени нуждите на здравната система, е необходимо това съотношение да бъде най-малко 33/1000. Особено нисък е броят на кръводаряващите в летните месеци.

Във Варна всеки месец се прави кръвопреливане на 48 пациенти с таласемия - 23 деца и 25 възрастни. Кръвопреливането се налага, защото при тези пациенти, поради генетична мутация, не може да се синтезира нормален хемоглобин, и това води до бързо разрушаване на червените кръвни клетки (еритроцити). За да живеят тези пациенти, се налага да им се прелива кръв на всеки 2 до 4 седмици, и да приемат всекидневно хeлатиращи (пречистващи кръвта) лекарства.

Една истинска история

Тамара ще стане на 7 през ноември. Прелива й се кръв всеки месец, откакто е навършила година и два месеца. Нерядко обаче се случва кръв от нейната група B+ да липсва.

„За последно ни се случи преди два месеца”, разказва майката на Тамара, Антония. „Хемоглобинът й беше паднал много, но въпреки това в насрочения от лекарите ден за кръвопреливане за Тамара нямаше кръв. Подобни ситуации винаги са голям стрес за нас, защото след като падне до 80, хемоглобинът много бързо и рязко може да достигне животозастрашаващи нива от 40. А това се случва, защото няма кръводарители. Да, пациентите с таласемия са планирани, но въпреки това не са осигурени. Представете си какво е за хората, които се нуждаят от кръвопреливане при инциденти, при раждане…” , споделя още Антония.

Нивото на хемоглобин при здравите жени не бива да пада под 130, а при здравите мъже – под 140. Стандартът за лечение при деца като Тамара изисква хемоглобинът им да е между 95 и 105 непосредствено преди кръвопреливането, за да може те да израстат с възможно най-малко странични усложнения в следствие на заболяването си. Липсата на достатъчно и навременно кръвопреливане обаче поставя под въпрос качеството на лечението им.

За повече информация:

Павлета Петрова „Солидарен център“ Варна тел. 0877 855 881
facebook.com/groups/socialcentyrvarna/

Доц. Д-р Валерия Калева ръководител на Клиника по детска онкохематология тел 0888 469 321

Драгомир Славев Български алианс за кръводаряване тел. 0886 839 195

Ваня Добрева – Национален алианс на хора с редки болести Варна тел. 0889 324 216

Източник: http://rare-bg.com
Снимка: http://rare-bg.com

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova