Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Доброволци се събират за почистването в Мизия

09.08.2014

Доброволци се събират за почистването в МизияПървите доброволци започнаха да се събират в Мизия, за да се включат в почистването на къщи, дворове и улици.

Венцислав Йосифов от Народна гражданска защита, който ще координира работата на доброволците от различни неправителствени организации, включително и организираните в социалните мрежи, каза пред БТА, че по-голямата част от пристигащите вече са участвали в работата по ликвидиране на последиците от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново.

Кметът на община Мизия Виолин Крушовенски каза, че лично ще се ангажира с работата на доброволците, защото познава добре родния си град. Той очаква в града да дойдат повече от 500 доброволци, както и хора от съседните общини, кметовете на които са предложили помощ, включително и техника. Крушовенски посочи, че през следващите дни имат нужда от ботуши, гумени ръкавици, здрави чували, лопати, кофи и ръчни колички за извозване на утайките и отпадъците.

В града вече е възстановено сметосъбирането, разположени са и големи контейнери за едрогабаритни отпадъци, допълни той. Животът в наводнения град постепенно се нормализира.

Продължава отводняването на улиците, като е включена цялата налична техника, включително и тази от АЕЦ "Козлодуй", съобщи старши комисар Васил Василев, заместник-директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" и ръководител на Кризисния щаб.

Вече се работи и по адреси в по-високите части на града. Водата е пусната във водоснабдителната мрежа на Мизия, но не е годна за пиене и битови нужди, а само за миене на улиците, дворовете и къщите, припомни Василев.

Възстановена е електроснабдителната система, а екипите на ЧЕЗ имат готовност да пуснат ток в къщите, за които се прецени, че това е възможно. Военнополевата кухня на Български Червен кръст работи.

Продължава раздаването на суха храна и бутилирана вода от даренията, получавани от благотворителната организация.

Пощата в Мизия, в която вчера започна изплащането на еднократните помощи от 325 лева на пострадалите хора, ще работи и днес.

Университетската многопрофилна болница "Н. И. Пирогов" дарява на Мизия дезинфектанти, течни сапуни, ръкавици и маски, необходими за по-бързото почистване и недопускането на разпространение на зарази след наводнението.

В дарението са 1050 маски, които в болницата се използват от екипите в операционната, 250 чифта стерилни ръкавици, 4 литра дезинфектант за повърхности, 2 литра дезинфектант за ръце (за дезинфекцията на ръцете на 1 човек са необходими около 5-7 г от препарата), 10 литра течен сапун. Общата стойност на дарението е около 450 лв., се посочва в съобщението.

БЧК активира своята кампания за набиране на средства за пострадалите от наводненията в страната. Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Дарения се събират и на банковата сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул."Калоян" № 3
(За пострадалите от наводненията в страната).

Вижте още:
Варна изпраща за Мизия вода, лопати, кофи и ботуши

Източник: http://www.vesti.bg
Снимка: http://www.vesti.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova