Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

10 млн. лева са необходими за реставрацията в "Свети Александър Невски"

06.10.2014

10 млн. лева са необходими за реставрацията в "Свети Александър Невски" Близо 10 млн. лв. ще са необходими за възстановяването на ценните стенописи в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, чийто собственик от няколко дни е Българската православна църква.

Прогнозната стойност е на доц. Здравко Каменаров от Националната художествена академия, който е работил в храма през 1989 г.

След радостната новина, че най-сетне получават нотариален акт за храм-паметника, владиците се тревожат откъде ще намерят средства за ремонта. Шефът на синодалните имоти отец Василий Сарян разчита на държавната субсидия, а епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храма, е убеден, че трябва да се направи дарителска кампания, в която бизнесът да даде мощно рамо. Състоянието на катедралата е плачевно. „Тя е построена много стабилно, но все пак са минали сто години. Редно е да се направи инспекция на всички тавани, които са с дървени конструкции, за да установим в какво състояние са. Те крепят вътрешните сводове на храма. Ако са прогнили, ще е нужен солиден финансов ресурс“, обясни епископ Тихон.

Друг е въпросът със стенописите. „Те ще са най-тежката и скъпа работа“, уточни той. Някои от тях са напълно унищожени от течове“, обясни за „Преса“ доц. Здравко Каменаров. При изографисването им са допуснати и технологични грешки, тъй като са използвани много силни консерванти. Това е довело до втвърдяване на боята и затова тя се е олющила. Фреските в храма са девет декара (9000 кв. м). В зависимост от състоянието им средната цена за реставрация на квадратен метър ще е от 500 до 1000 лв. за труд и материали. Ако се осигури финансиране, обновяването би отнело години.

Откакто е построена през 1912 г., Патриаршеската катедрала е ремонтирана два пъти, като преди 11 години кубетата бяха позлатени наново. Досега не е правена реставрация на стенописите.

Източник: http://dveri.bg
Снимка: http://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova