Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Столична енория събира помощи за сирийските бежанци

31.01.2014

Столична енория събира помощи за сирийските бежанциНад 100 кг храни събират енориашите на столичния храм ''Св. Георги'' в кв. Дървеница. Те са предназначени за сирийските бежанци в лагера в кв. Военна рампа. Идеята да се помогне на хората, прогонени от родината, е подкрепена от архимандрит Флавиан и църковното настоятелство на храма.

„Да се помага на хората в нужда е задължение на християните”, казва о. Стоян Чиликов, енорийски свещеник при храм „Св. Георги”. „За нас е без значение каква е религиозната принадлежност на бежанците, от значение е това, че те са гонени и страдат, че са без дом, далеч от родината си”.

Дарени са трайни храни като леща, боб, захар, брашно, чай и др. В помощта за сирийците са включени и дрехи, спално бельо, санитарни материали. Всичко това е натоварено и отнесено в лагера от о. Стоян и хора от църквата.

„Нашата енория не е богата, ние сме в периферията на столицата, но към храма повече от 10 години функционира социална кухня, разказва свещеникът. Тя се издържа от даренията на енориашите и други дарители. Но хората знаят, че това, което са дали, ще се употреби по предназначение. Затова християните откликнаха на призива да се събират помощи на бежанците”.

„Ние дори не можем да си представим при какви условия живеят сирийците в тези лагери”, споделя един от помощниците на о. Стоян Чиликов, посетил заедно с него общежитието във Военна рампа. „Това, което показват по медиите, не може да се сравнява с видяното на място. Безкрайна мизерия и безнадеждност. Каквото се занесе там, веднага потъва, защото нуждите са много, хората са много, страданието е голямо”.

Хората от лагера са си направили вътрешна организация за разпределение на пристигащите помощи, защото се познават и знаят кой от какво има нужда. Децата не ходят на училище вече втора година. В лагера идват доброволци, които ги учат на български език, да четат и пишат. Но цялостната атмосфера е унила и безнадеждна.

Енориашите на „Св. Георги” са събрали и пари в помощ на сирийските бежанци. С тях са решили да подпомогнат лагера в с. Ковачевци, където живеят много деца, някои от които са без родители. Опитът показва, че преди да се направи дарение в някой от лагерите, е добре да се проучи от какво имат нужда хората там на този етап. Сега о. Стоян е в контакт с ръководството на лагера в Ковачевци и със събраните средства ще бъдат закупени материалите, от които децата там се нуждаят.

„Мизерията във Военна рампа е голяма, казва о. Стоян, но в другите лагери положението е още по-тежко. Ние като християни не може да сме безучастни на ставащото с тези хора у нас”.

Призивът на свещеника и неговите помощници е повече енории в страната да са съпричастни на болката на хората, прогонени от родината си, и да ги включат в милосърдната си дейност.

Двери също се ангажира да предостави информация и съдействие на енориите, които искат да помогнат на сирийците, принудени да оцеляват далеч от домовете си.

Информация за бежанските лагери в цялата страна, тяхното състояние и нуждите на хората в тях, можете да намерите от - refugees-bg.org

Сирийските деца от бежанските лагери не ходят на училище. Доброволци провеждат с тях занимания по ограмотяване в българския език:

Източник: http://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova