Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Подарен бе храм на българската църковна община в Страсбург

08.07.2015

Подарен бе храм на българската църковна община в СтрасбургБългарите в Страсбург вече ще се събират за богослужение в храм, предоставен им от римокатолическата общност в града. Българската църковна община “Св. Кирил и Методий” досега е използвала храма “Св. Трима светители” на Цариградската патриаршия в Страсбург, но вече в неделните дни енорийският свещеник о. Георги Стоянов ще може да извършва сам цялото богослужение на роден език.

Предоставеният на българите храм се намира в старопиталище за престарели свещеници от Страсбург и ще може да се ползва от нашата община в неделните, както и в празнични дни през седмицата.

Първата православна св. Литургия в дадения на българската църковна община храм беше отслужена на 28 юни от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Владиката беше в съслужение с енорийския свещеник Георги Стоянов, о. Петър Симеонов и игумен Филип (Рябих), представител на Московска патриаршия при Съвета на Европа в Страсбург. След края на св. Литургия и проповедта на митрополит Антоний игумен Филип подари на българската община частица от мощите на св. Спиридон Тримитунтски.

След това в неформална обстановка митрополит Антоний се срещна с енориашите на общината и българи, работещи в европейските институции в Страсбург. Беше обсъдена спецификата на енорийския живот, който се характеризира със силно текучество, тъй като в нея влизат младежи, които се обучават във френския град и след завършването си го напускат; подобна смяна се наблюдава и при служителите в различните европейски институции. Същевременно обаче енорията има свое постоянно ядро, което осигурява редовния църковен живот в общината.

Източник: http://dveri.bg
Снимка: http://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova