Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Благотворителна акция на Негово Светейшество патриарх Неофит в гр. Батановци

21.01.2021

Благотворителна акция на Негово Светейшество патриарх Неофит в гр. БатановциНа 21 януари, в деня когато Църквата почита паметта на св. преп. Максим Изповедник и на св. мчк Неофит, който се явява имен ден на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе организирано посещение в гр. Батановци, като бяха посетени жителите на най-засегнатите домове при наводненията от изминалите дни.

Инициативата за това посещение е лично на Негово Светейшество, чрез Отдел „Милосърдие и благотворителност“ към Софийска митрополия, който пожела да сподели своя личен празник с пострадалите жители на Батановци, като от негово име, с негови лични средства, им бяха поднесени два кашона с насъщни хранителни продукти и препарати за почистване от първа необходимост.

С помощта на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бяха подпомогнати най-засегнатите 35 семейства на населеното място.

Дарението бе предадено на пострадалите и на кмета на Батановци от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който на мястото на наводнението отслужи водосвет и молитва за здраве и благословение на жителите на Батановци.

Епископ Поликарп и придружаващите го отци и доброволци от столичния храм „Рождество Христово“ бяха посрещнати от кмета на града г-н Радослав Петров и жителите на населеното място радушно и задушевно. Те изразиха своята благодарност, че Негово Светейшество е с тях и ги чувства близки.

След водоосвещението епископ Поликарп благослови жителите на Батановци от името на Негово Светейшество и им преподаде неговия патриаршески благослов, като им пожела здраве, търпение и сили в преодоляването на налегналото ги изпитание.

Епископ Поликарп лично посети няколко пострадали къщи и връчи дарението от патриарх Неофит, като утеши наследниците на домовете с добра дума и благослов.

При посещението си в Батановци, епископ Поликарп сподели, че Светата митрополия в лицето на Негово Светейшество ще направи всичко възможно храмът "Успение Богородично", който в момента се изгражда, през новата година да бъде завършен и осветен, за да имат жителите възможност да общуват с Бога и живеят пълноценно своя духовен живот.

Поздрав и благодарност към Негово Светейшество за жеста поднесе г-н Петров, кмет на Батановци, както и протойерей Александър Александров, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, в която се числи гр. Батановци.

Всички жители на Батановци споделиха своята радост, че Негово Светейшество се е сетил за тях и самоинициативно им е обърнал внимание.

Източник: https://bnr.bg
Снимка: https://bnr.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova