Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Хора оставят храна за нуждаещи се в кутии, закачени на дървета

30.04.2020

Хора оставят храна за нуждаещи се в кутии, закачени на дърветаХрана за нуждаещи се оставят в кутия, закачена на дърво в Черноморец. Двойка младежи от морското градче решили със собствен труд и средства да разработят инициативата „От хора за хора”, която започна в Лом. Разказват, че целта им е в условията на извънредно положение, когато много хора са останали без работа или са финансово затруднени, да бъдат подпомогнати с продукти от първа необходимост.

Младежите сами изработили кутията, заредили я с първите пакети, а с инициативата си заразили и други в Община Созопол.

Стиляна Николова видяла в социалната мрежа снимки на кутии, закачени на дървета, в които хора оставят храна от първа необходимост за нуждаещи се. Дни след това двамата с приятеля й поставили първата в Черноморец.

„Направихме една кутия и я поставихме тук, защото на този етап трябва хората да се обединят и да покажат, че мислят за другите. Да, има социални служби. Да, има и кампании и инициативи и дарения, но според мен сега е моментът да покажем, че сме единни като народ и можем да си помагаме“, казва Стиляна.

Приятелят й, който е граничен полицай, направил още няколко кутии, които да бъдат поставени на различни места.

„Кутиите се изработват изключително лесно, просто погледнах в интернет как горе долу трябва да изглежда. Ако я пратим на конкурс за красота, няма да го спечели, но е изработена от лек материал, който да може да се закрепи за дървото, да не се отчупи и да може да побере продуктите“, казва Йордан Енчев.

За избор на мястото им помогнал кметът на Черноморец.

„Търсихме място, което да е близо до магазин, за да е лесно, ако човек иска да остави нещо. Важно беше и тези хора, които ще се възползват от помощите, да останат анонимни, защото има такава бариера - човек да признае пред себе си и пред другите, че е в нужда“, казва кметът на Черноморец Росен Деспов.

Стиляна и Йордан закупили със свои средства първите хранителни продукти и ги подредили. Още на другата сутрин открили кутията празна. Надяват се храната да е отишла при хора, които наистина имат нужда от нея, а не да е прибрана от някой, който се е възползвал инициативата им.

Смятат да поддържат наличността в кутията, докато могат. От примера им се заразили и много хора в градчето, а и в общината, които били готови да отделят лични средства. Още две кутии, изработени от Йордан, ще бъдат поставени в следващите дни в селата Атия и Росен.

Източник: https://nova.bg
Снимка: https://nova.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova