Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Да подкрепим подетото преди 10 години изграждане на параклис „Св. Пантелеймон“ край Чирпан

05.11.2018

Да подкрепим подетото преди 10 години изграждане на параклис „Св. Пантелеймон“ край ЧирпанВече повече от 10 години православни християни полагат усилия да съберат средствата, необходими параклис, посветен на св. Пантелеймон – можем да помогнем.

Малката света обител трябва да бъде издигната в местността „Голяма черква“ край с. Стоян Заимово, община Чирпан. Там преди време дядо Иван Желев, овчар от околията, попада на останките на олтар на средновековен храм. За да се отбележи святото място, там е издигнат кръст. През 2000 г. инициативен комитет подема идеята за построяване на същото място на параклис, който да се посвети на св. великомъченик Пантелеймон.

Идеята подкрепят художници, поети, писатели, музиканти, политици и общественици. Сред най-дейните от тях са Златка Колева, Кама Ганева, Малина Витанова, Валери Станков, Митко Станчев, Евгени Василев, Евгени Чалъков, Таня Гатева, Мартин Ралчевски, Ангел Кроснев и много други. Дейностите, предприети от Инициативния комитет за набиране на средства за построяване на параклис на името на Свети Пантелеймон са най-разнообразни – от организиране на благотворителни базари до дарителски кампании. В тях се включват дори и деца – българчета, живеещи в чужбина. (Допълнителна информация – ТУК)

Инициаторите на идеята благодарят на всички, които са ги подкрепили: Дирекция „Канцелария“ към администрацията на Президента и на всички дарители – интелектуалци и творци от страната и чужбина, които подкрепиха инициативата ни, на децата от детска градина „Слънце“, училище „П. К. Яворов“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, на пенсионерските клубове и миряните от църквата „Св. Възнесение Господне“, на всички знайни и незнайни дарители. Изказва се признателност и на медиите, които са отразили каузата – в-к „Стандарт“, в-к „Монитор“ сайтовете: „Зарата“, „Свети места“, „Стара Загора“, тв. „Скат“, кт „Чирпан“ и в-к „Чирпански новини“. Благодарение на тяхната подкрепа към момента са събрани над 6000 лв. и строежът може да започне.

Поделите каузата православни християни искрено се надяват, че общинската управа ще вземе решение гласуваното място за строеж през 2015 г. да бъде дарено на митрополията. Посредством Дякония те се обръщат към всички, които биха искали да ги подкрепят – според силите си – молитвено и/или материално. Средства за построяването на параклиса „Св. Пантелеймон“ се събират на следния контакт:

Банкова сметка за дарения на Храм „Св. Пантелеймон“:
BG 50 UNCR 7000 15 23 08 58 95

Повече информация и документи.

Източник: https://www.diakonia.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova