Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Торбичка за баба - една оригинална идея от Германия

06.06.2019

Торбичка за баба - една оригинална идея от ГерманияМного възрастни хора в Германия живеят в бедност и самота. На трапезата им рядко се появяват плодове, зеленчуци и друга здравословна храна. Група млади хора помагат на тези пенсионери с оригинална идея.

"За някои от възрастните хора това е най-вълнуващото събитие в месеца", разказва Карина Радац. Тя е съоснователка и председателка на сдружението Obstkäppchen ("Торбичка с плодове"). Неговите членове, междувременно - 70 на брой, са решени да помагат на възрастни хора, които живеят в бедност или са самотни.

Веднъж или два пъти месечно доброволците посещават възрастни хора в провинция Северен Рейн-Вестфалия и им подаряват торбичка с пресни плодове и зеленчуци на стойност 5 евро. Средствата се набират от дарения и фирми-спонсори. Младите хора, организирали тази инициатива, смятат, че онези възрастни хора, на които парите едва им стигат до края на месеца, не бива да се хранят нездравословно.

Почти всеки пети пенсионер в Германия живее на границата на бедността, обяснява експертът по темата проф. Кристоф Бутервеге, бивш преподавател по политология в Кьолнския университет: "Според критериите на ЕС, всеки, който разполага с по-малко от 60% от средния доход за една страна, е застрашен от бедност. За самотно живеещ човек в Германия, това са 999 евро на месец".

Над три милиона пенсионери живеят в бедност?

В Германия има над 17 милиона пенсионери. Ако 1/5 от тях са застрашени от бедност, това означава, че в недоимък живеят над три милиона души. В момента обаче организацията действа в района на град Хенеф, където раздава плодове и зеленчуци на 86 възрастни хора. Освен снабдяването със здравословна храна, инициативата преследва и друга цел: поне за малко тези възрастни хора да не се чувстват самотни и забравени. Защото много от тях живеят самотно и не разполагат с достатъчно средства, за да участват в обществения живот. "Често те нямат пари дори за вземат автобуса до съседния град, за да посетят някой своя близък или роднина", посочва Карина.

Доброволците на сдружението оставят торбичките с плодове и зеленчуци пред вратите на възрастните хора, за да се избегнат неудобни разговори или любопитството на съседите. Много от пенсионерите обаче активно търсят разговор, защото са доволни, че поне за мъничко не са сами. Нерядко те дори отварят домовете си и канят доброволците на чаша кафе. От съюза се стремят по възможност един и същи доброволец да посещава даден възрастен човек - така се създава доверие и близък контакт.

Идеята за "Obstkäppchen" възникнала спонтанно: след като Карина Радац наблюдавала как една възрастна жена вади от кофите за боклук празни бутилки, за да вземе депозита от тях. Това се случило преди 3 години, а в края на 2017 година сдружението вече било основано.

Ако се питате защо точно това име са избрали: "Дълго време обмисляхме как да наречем този проект. Хрумна ни, че той има много общо с историята от приказката за Червената шапчица, която носи на баба си храна, но е погълната от лошия вълк. Веднага направихме аналогия с бедността, която като един зъл вълк поглъща толкова много възрастни хора", разказва Карина Радац.

Заслужено признание

През миналата година сдружението дори е спечелило една от общо 100-те стипендии, давани от "Startsocial" - общогермански конкурс за насърчаване на доброволния социален ангажимент. Първите 25 подобни инициативи получават консултантска помощ в продължение на година, както и парична награда, връчвана лично от германската канцлерка Ангела Меркел. На срещата с нея най-добрите седем проекта ще бъдат отличени допълнително и с финансова премия от 5 хиляди евро.

Още до края на годината социалната инициатива смята да разшири периметъра на дейността си и към още един голям град в района Кьолн и Бон. На членовете на сдружението им се иска един ден да помагат на възрастни хора из цяла Германия.

Източник: https://www.dw.com
Снимка: https://www.dw.com

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova