Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Жители на село Овчарци дариха книги на читалищната библиотека

Автор: БНТ | 06.03.2018

Жители на село Овчарци дариха книги на читалищната библиотекаОколо 1000 тома българска и световна литература, получи като дарение библиотеката в село Овчарци. Дарителите са жители на селото, които по този начин намират нов дом за книгите от домашните си библиотеки. Това е най-голямото дарение за последните няколко години.

Библиотеката в село Овчарци разполага с над 7200 заглавия. Заради демографската криза и предимно застаряващото население, броя на читателите с всяка година намалява.

Радка Лазарова – библиотекар: “С много мъка ги докарвам до 70 и то с посещенията през лятото на децата, които не живеят в Овчарци и идват при баба и дядо през лятото и идват със задължителните списъчета от училище.”

Според Радка Лазарова една от причините за липса на читатели в библиотеката e достъпа до електронни издания на книги, които са доста по- атрактивни за подрастващото поколение.

Радка Лазарова – библиотекар: “Не обичат децата да четат, не знам защо. Сигурно вината е и в родители и в нас библиотекарите, и в учителите – не успяхме да приобщим децата към книжката.”

Библиотеката в село Овчарци се помещава в нова сграда, която е много по- просторна и уютна от предишната, но трудно се отоплява в зимните месеци.

Радка Лазарова – библиотекар: "Най-голямата ни нужда е това да имаме един климатик, който съм убедена, че ще харчи по- малко ток на общината. Може да дойдат две дечица през деня, но тук трябва да е затоплено.”

Преди дни библиотеката получи и поредното дарение – секция върху която сега са подредени наградите на местния фолклорен ансамбъл, завоювани на сцените на много Национални фолклорни конкурси и фестивали.

Източник: http://news.bnt.bg
Снимка: http://news.bnt.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova