Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Акцията за даряване на кръв за Пирогов продължава до края на седмицата

26.01.2022

Акцията за даряване на кръв за Пирогов продължава до края на седмицатаКръводарителската акция за МБАЛСМ „Пирогов“ продължава до края на седмицата. Желаещите да дарят кръв за пациентите в болницата могат да го направят, поясни за БНР д-р Евгения Шурлиева, началник на Лабораторията по трансфузионна хематология.
„Кръв няма да остане неизползвана. Винаги ще бъде в полза на някой от пациентите ни, независимо каква кръвна група е“, увери специалистът.

„Не може да дари този, който е след преболедуване от Covid, до 40-ия ден той не може да дари кръв, след последния положителен PCR тест. Не може да дари кръв човек, който в момента получава ваксина срещу Covid, между двете ваксини не може да има кръводаряване и трябва да има кръводаряване след 28-ия ден след ваксинирането, след поставянето на втората доза при двудозовите ваксини“, уточни д-р Шурлиева.

Иначе кръв могат да даряват хора на възраст от 18 до 65 години, не могат да даряват такива с тегло под 50 кг. При процедурата по кръводаряване се попълва специален въпросник.

Според д-р Евгения Шурлиева кръводаряването е прекрасен акт на съпричастност към болките на хората, защото даваш нещо от себе си, за да помогнеш на непознат.

„В България малко кръводаряването се забравя. Не всеки мисли, че може да дари кръв, а всъщност нещата са точно и ясно организирани“, коментира д-р Шурлиева в предаването „Преди всички“.

„Пирогов“ е най-големият консуматор на кръв. Акциите за кръводаряване в лечебното заведение са ежегодни и се правят два пъти годишно.

Източник: https://bnr.bg
Снимка: https://bnr.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova