Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Започва изграждането на първия храм у нас, посветен на св. Серафим Софийски Чудотворец

27.02.2020

Започва изграждането на първия храм у нас, посветен на св. Серафим Софийски ЧудотворецНа 26 февруари в столичния квартал „Надежда-3“ беше положен основният камък на първия храм у нас, посветен на св. Серафим Софийски Чудотворец. Софийският викарий Белоградчишки еп. Поликарп направи първата копка на храма в деня, когато се отбелязват 70 години от успението на владика Серафим, както е известен руският архиепископ сред българските християни. Новият храм се намира на ул. „Бели Дунав“, а за негов предстоятел е определен прот. Христо Димитров.

В богослужението участваха също архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Евтимий и много столични свещеници, между които ставроф. ик. Ангел Анголов, ик. Кирил Попов, прот. Стилиян Табаков, прот. Методий Корчев и др. В словото си еп. Поликарп разказа защо св. Серафим е известен сред своите съвременници като „архиерея на любовта“ и пожела храмът да бъде завършен бързо, така че християните да имат още една светиня, която да ги обединява, и в най-скоро време вярващите да се съберат за отслужването на първата св. Литургия в новия храм.

Днес в руската църква „Св. Николай Чудотворец“, където се покоят мощите на св. Серафим, беше отслужена празнична св. Литургия по случай празника на светеца от Врачански митр. Григорий и гостуващия у нас украински Виницки митр. Варсануфий (УПЦ-МП).

Богучарският архиеп. Серафим Соболев беше канонизиран през 2016 г. Той е архиепископ на руските православни общини в България от 1921 до 1950 г., когато се упокоява на Неделя православна, 26 февруари.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova