Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Пекарна във Варна дава работа и щастие на младежите с дефицити

11.06.2019

Пекарна във Варна дава работа и щастие на младежите с дефицитиНовото социално предприятие във Варна - пекарна "Радост" дарява именно това - радост на 12 младежи до 29 години с различни дефицити, като им осигурява работа. Възможността за реализация на младите се осъществява по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" по идея на Фондация "Радост за нашите деца". Мястото, където се намира пекарната, също не е случайно - ул. "Радост" 7 в кв. "Трошево". Там се срещнахме с председателя на Фондацията Нарине Банкова, която сподели за Moreto.net подробности за самия проект.

"Социалното предприятие възникна от идеята да има работни места за младежи с дефицити. Благодарение на проекта, ние ще осъществим тази дейност до края на ноември, след това имаме 6 месеца устойчивост на самия проект. Силно се надявам това да стане разпознаваемо в обществото, така че да има фирми, които да искат да купят нашата продукция, така че да просъществуваме във времето и това да се окаже не само добра практика, а една устойчива заетост на такива младежи", обясни Нарине.

По думите, й младежите с дефицити над 18 години не могат да си намерят работа, защото това е обвързано с една подкрепяща среда, а именно нужда от наставници, психолог и социални работници, което е ресурс за един работодател.

"При хората с дефицити трябва да намерим умението, да дадем възможност на моженето, а това е време. Бизнесът няма време, той е ориентиран към печалба", смята Банкова. Според нея работодателите не са виновни за това, нужни са облекчения, които държавата да осигури. Така бизнесът ще бъде стимулиран да отдели за наставници, които да обучават наетите лица със специални потребности.

Нарине не крие, че се изисква много работа и търпение, за да се обучат младежите, тъй като никога досега те не са имали трудови навици, тепърва се изгражда самочувствие и социални контакти.

"Би ми се искало да има повече социални предприятия с различна структура, така че младежите с дефицити да имат избор, защото пекарната може да не е най-доброто място за някои от тях. В новия закон за социалните услуги и за личната помощ, има наченки на разбиране за създаване на работни места, в които тези младежи с дефицити да намерят своето място", обясни Нарине.

Младежите в социалното предприятие са преминали през обучение, част от професията "Хлебар" и "Сладкар". Те получат 560 лв. брутна заплата за 8-часов работен ден, но това, което най-много ги радва, е усещането за принадлежност, че могат да правят нещо, че са значими.

Официалното откриване на пекарна "Радост" ще бъде на 18-ти юни от 10:00 часа.

Източник: https://www.moreto.net

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova