Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Млад мъж създаде релефна 3D карта на Морската градина във Варна за незрящи

11.12.2018

Млад мъж създаде релефна 3D карта на Морската градина във Варна за незрящи Кристиян е включил 28 обекта в картата - исторически и архитектурни паметници

23-годишен мъж създаде релефна 3D карта на морската градина във Варна. Кристиян Иванов учи Архитектура във Варна. Идеята за 3D картата първоначално е била задание в университета - да създадат информационна табела за незрящи хора.

„Това просто се случи. По време на самото изготвяне на задачата буквално за два часа изградих идеята, погледнах я отстрани и казах „Това е нещо много смислено“ и просто хукнах да я гоня. Да се боря за нея да се случи още преди представянето й пред Варненски свободен университет аз видях потенциал и го последвах”, разказва Кристиян.

Всичко започва с училището, в което е завършил. Учителка ги е извеждала извън училището и им е показвала музеи, които са свързани с град Варна.

„Идеята прерасна в нещо много по-голямо. Нещо, което да служи на абсолютно всички хора. Нещо, което да организира централната морска част на морския парк и показва най-важните обекти. Това което имаме и нашата история”, казва той.

За да бъде полезно и за незрящите, той посещава училище за незрящи. Казва, че за него е важно незрящите също да използват картата.

„В училището за незрящи в Аспарухово, където там получих много голяма топлина. Хората ми обясниха показваха учиха и ме запознаха с този език и аз успях да предам в картата. Трябваше да се запозная абсолютно с целия език, за да знам как да го предам правилно. Да науча как те търсят, как научават с ръцете си”, споделя той.

Кристиян е включил 28 обекта в картата - исторически и архитектурни паметници. Уважението и любовта към българската история са част от неговата идеология:

"Анализирахме, обектите които би трябвало да покажем, кои алеи, за да е много улеснено на хората да ги намерят и лесно достигнат до тях”.

Получава помощ от много хора. Общината и университетът също подкрепят идеята му. Релефната карта съвсем скоро ще краси входа на Морската градина във Варна.

„В момента изчакваме съгласуване от НИНКН. И след това съгласуване продължаваме с останалите административни процедури във Варна и сме много близо до края”, обясни Кристиян.

За да се изработят моделите в 3D вариант му помага дигиталният артист Калоян Василев:

„Срещата ми с Кристиян стана много случайно. Един много близък мой приятел ми се обади. Каза ми за някакво момче, което иска да се срещнем, имало някакъв проект. И тогава отидох и се срещнах с Кристиян. Веднага ми допадна идеята, защото съм виждал и други такива карти, които има по света. Те са интересни не само като визия, а и като функция”.

Момчетата са доволни от себе си и си обещават да продължават да работят заедно.

Източник: https://nova.bg
Снимка: https://nova.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova