Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Видин ще чества 180 години от рождението на Видинския митрополит Кирил – Блажения дарител

27.07.2017

Видин ще чества 180 години от рождението на Видинския митрополит Кирил – Блажения дарител Утре, на 28 юли, във Видин тържествено ще бъде отбелязана 180-годишнината от рождението на Видинския митрополит Кирил (1837-1914 г.), наричан „Блаженият дарител“.

По този повод в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, където той е погребан, ще бъде отслужена света Литургия в памет на бележития духовник и наставник в Христа.

Светата Литургия ще започне в 9 ч., след което ще бъде осветена и обща братска трапеза в памет на дядо Кирил – Блажения дарител.

Митрополит Кирил (със светско име Коста Стоичков) е роден на 15 юли 1837 г. в Берковица. Приема монашество през 1857 г. в Чипровския манастир. Завършва духовна семинария в гр. Карловци (дн. гр. Сремски Карловци, Сърбия). Поради спречкване с Видинския гръцки митрополит Паисий през 1863-1866 г. е заточен в Сивас (древната Севастия), Мала Азия. Оттам заминава за Тулча, където до 1870 г. е учител и дякон в българската църква. По-късно е председател на църковната община в Силистра. От 1872 г. е Белоградчишки епископ и викарий на екзарх Антим I във Видин. През 1874 г. е изпратен за управляващ Скопската епархия, а от юли 1875 г. е неин титулярен митрополит. След Освобождението управлява Софийската и Видинската епархия. На 21 март 1891 г. е избран за титулярен Видински митрополит. Умира във Видин през 1914 г.

Владиката е не само мъдър духовник, но и щедър дарител. През 1902 г. митрополит Кирил става един от основните спомоществователи за построяването на сградите на Софийската духовна семинария. За тази цел той дарил 50 000 златни лева. Митрополит Кирил е дал повече средства за изграждането на семинарията от самия княз Фердинанд и от българската държава. За това му велико пожертвувание князът го награждава с орден “Свети Александър” – II степен и с Велик кръст с брилянти.

Загрижен за своята Видинска епархия, в завещанието си митрополит Кирил разпределя за благотворителни и просветни цели почти цялото си състояние. Той учредява няколко дарителски фонда – “Митрополит Кирил” при Св.Синод и “Митрополит Кирил” при БАН, както и още шест благотворителни фонда: при Мъжката и Девическата гимназия във Видин (по 5 хил. лв.), при мъжките гимназии в: Лом (3 хил. лв.), във Фердинанд (дн. Монтана) (3 хил. лв.), в Берковица (10 хил. лв.), в Белоградчик (6 хил. лв.). Желанието на дарителя е да подпомогне образованието на бедни ученици. По-големи и по-малки суми са завещани на църквата “Св. вмчк Димитрий” във Видин (20 хил. лв.), на други църкви, читалища, училища.

Преди месец Видинска митрополия издаде книгата на Белоградчишкия епископ Поликарп „Житие на Видинския митрополит Кирил – Блаженият дарител“, която разказва за делото на бележития духовник.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova