Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Хората от Загражден събират средства за иконостаса на новата си църква

10.10.2016

Хората от Загражден събират средства за иконостаса на новата си църкваСлед 300 години камбанен звън оглася отново родопското село Загражден. Там родолюбиви българи градят православен храм "Свети Георги Победоносец". Църквата вече е почти готова и сега местните хора събират средства за иконостаса и иконите.


Сгушено в гънките на планината, на 1300 метра надморска височина село Загражден сега наброява малко над 200 жители. Преди време част от тях се обединяват в инициативен комитет за градежа на православен храм. Идеята назрява от години, но истинската й реализация започва миналото лято.

"Не беше никак лесно, защото за да се съберат средства всеки искаше да види дали нещо сме почнали, дали нещо сме направили, а то нямаше пари да почнем... и аз се принудих да започна с един заем от пак добри хора от 2600 лева някъде и започнах да правим обекта вече, тука докарах машини, започнахме да правим първите копки, основата и така от ден на ден хората започнаха да вярват в това начинание", разказва Стоян Марчев - председател на инициативния комитет.

После градежът върви бързо и изцяло с дарения на средства, строителни материали, труд. Издигната е църковната сграда и 18-метровата камбанария с красив купол, осветени са кръстовете и камбаната.

"С помощта на много хора, дарители, всичко се постига. Наистина, когато човек има вяра в себе си за добрите дела се получават хубави неща, както тази църква тука. Което ще остане един красив спомен тука за селото и най-вече ще си възвърнем християнските традиции нали, защото навремето е имало тука църква преди триста години, тя е била опожарена и развалена от турското нашествие", пояснява Стоян Марчев.

"Нашият род преди около триста години, когато влизат турците тука в Загражден и за да не приемат мюсюлманска вяра, през Балкана бягат през Тополово, отиват и се заселват в село Леново и го основават. Това го предадоха на нас, аз дойдох тука, той казва, че има Иванова махала и Петков гроб, Петков гроб всъщност - то ни са пада на нас прадядо. А Иванова махала е тука, където се намираме и където са живели прадедите ми и аз с голямо желание се включих с каквото мога да помогна", разказва историята на рода си Кръстьо Момчилов от с. Леново.

Той е един от многото дарители от село Леново, които продължават да поддържат връзка с хората от Загражден. Сега беше донесъл икона на Свети Георги за храма. Държеше да подчертае, че е сънувал, че трябва да направи този жест. А местните хора му отвърнаха с благодарност.

"Моето семейство е потомък на последния поп, който е бил в църквата и на Великден той е бил убит от турците и това е била последната църква. И в момента аз много се радвам за откриването на такъв молитвен дом. Благодаря на всички инициатори, на всички, които я подкрепят тази идея, радвам се, гордея се, че имаме такъв дом, на празниците, когато е необходимо да се помолим, когато е необходимо да влезнем, да запалим свещичка", споделя Милка Родопска.

Сега за храма най-важно е да се направи иконостасът. За него също са необходими средства.

"Ще струва около 10 хиляди лева. В момента той се изработва от наши съратници и родопчани на град Смолян, които проявиха изключително разбиране и намалиха всички свои цени и остана просто един труд да заплатим", казва Георги Глушков.

Затова хората от Загражден продължават да набират дарения. Правят го и чрез социалните мрежи и чрез продажбата на книги, които също са дарени. Голямата им мечта е да посрещнат следващия Гергьовден с литургия в новата църква.

Банкова сметка за дарение:
BIC-STSABGSF
IBAN:BG91STSA93000022742624
Банка ДСК

Храм “Св. ВМЧК. Георги Победоносец“
с. Загражден, обл. Смолян
За справки: 0889 149 994 (Стоян Марчев)


Повече за кампанията по изграждането на храма - тук, тук, тук

Източник: http://news.bnt.bg
Снимка: http://news.bnt.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova