Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Ученици и учители от Стара Загора дариха пари за Голямата базилика в Плиска

Автор: 24 часа | 04.02.2016

Ученици и учители от Стара Загора дариха пари за Голямата базилика в ПлискаУчители и ученици от четвърто основно училище "Кирил Христов" в Стара Загора събраха и дариха над 800 лева за възстановяването на Голямата базилика в първата българска столица на България Плиска. Те връчиха сумата на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Той очаква до 2 май да бъде завършен олтарът на базиликата.

Професорът ще предложи храмът да получи името на цар Борис, който е покръстил българите, макар най-вероятно в миналото той да е носил името "Света София", подобна на много други черкви. Цялостното възстановяване на базиликата, по сметките на проф. Димитров, ще струва към 4 милиона лева, а не 8, както било предвиденото първоначално.

Домакините показаха на госта си своята Галерия на българските владетели - в един от училищните коридори, който води към библиотеката, учителят по изобразително изкуство в школото Пламен Михалев е изобразил върху 13 стенописа образите на български ханове и царе. За портретите учителят е вложил безвъзмездно своя труд в продължение на две години и половина. Галерията е първато по рода си у нас.

"Всяко българско училище трябва да има подобна галерия", бе категоричен проф. Божидар Димитров. Той не скри, че е харесал образите, които са взаимствани от различни български художници, тъй като до наши дни не е достигнал реалният образ на почти никой от българските владетели. "Например образът на цар Симеон е като този на художника Димитър Гюдженов, но вашият цар гледа по-строго", забеляза проф. Божидар Димитров.

Източник: https://www.24chasa.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova