Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Безплатно за глаукома и катаракта в Пловдив

Автор: Марица | 06.03.2017

Безплатно за глаукома и катаракта в ПловдивБезплатни прегледи за глаукома и катаракта организира очното отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ - Пловдив. Благотворителната инициатива ще продължи 3 седмици - от 13 до 31 март, съобщи началникът д-р Димитриос Власиадис. Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата, която се провежда от 12 до 18 март 2017 г. Инициатор за поредна година е Световната асоциация по глаукома (WGA) и Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Прегледите за глаукома и катаракта ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане с модерни безконтактни тонометри. Желаещите да се включат в кампанията трябва да се запишат предварително на тел.: 0879/097-074.

Всички пациенти, които имат болки в областта на очите, главата и слепоочието, сълзене, сърбежи, замъгляване, зачервяване, е добре да потърсят консултация със специалист, препоръча д-р Власиадис. Скринингът е задължителен и за хора с вродени очни заболявания, както и наследствено обременени, в чиито фамилии е имало болни от глаукома.

По данни на Българското глаукомно дружество, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, но само половината от тях знаят, че са болни, и се лекуват. През 2013 г. броят на хората с глаукома в света (на възраст 40-80 г.) се оценява на 64.3 милионна. Очаква се да нарасне до 76 милиона през 2020 г.

Заболяването настъпва без симптоми в началото при повечето форми на глаукома, а това е причина да се диагностицира късно, когато уврежданията са напреднали, а лечението вече не е достатъчно ефективно и дори не може да бъде проведено.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Тя е социално значимо заболяване, тъй като често довежда пациентите до тежка инвалидизация, която настъпва поради трайна загуба на зрението. Екипът на очното отделение препоръчва на хората след 50-годишна възраст веднъж годишно профилактично да изследват зрението си и да мерят вътреочното си налягане.

Много често болните с глаукома имат и старческо перде - катаракта, припомни д-р Власиадис. Затова на пациентите ще се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови очни заболявания.

Безплатните прегледи са с по-голяма продължителност от седмица, тъй като интересът на пациентите е голям и записаните никога не могат да бъдат обслужени в рамките на 7 дни, заяви управителят на МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Надежда Крумова.

И тази година кампанията се провежда със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан, чийто председател е пловдивският предприемач д-р Невен Енчев./Марица.бг

Източник: http://www.marica.bg
Снимка: http://www.marica.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova