Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Бургазлии дариха семейно немско пиано на Държавна опера- Бургас

Автор: burgas24.bg | 02.11.2018

Бургазлии дариха семейно немско пиано на Държавна опера- БургасОригинално немско пиано "Зайлер“ дариха на Държавна опера – Бургас Албена и Евелин Градеви. Братът и сестрата получават пианото като наследство от своя баща, Нико Градев, който е бил хорист в операта до преди тридесет години.

Музикалният инструмент е поръчкова изработка и е изключително красив – с оригинални месингови свещници, ръкохватки и орнаменти, с декоративни масивни колони и с детайлни изящни декорации. Пианото е поръчано и изработено през 1882 г. за лелята на дарителите, Ирина Градева, от нейния баща. Семейството е било заможно, но в по-късен етап реперсирано заради финансовите си възможности преди комунистическия период. Невъзможността да останат в града кара сестрите Градеви, заедно с Ирина, да потърсят по-добър живот в Русе, където тя е преподавала пиано. Но отдалеченото разстояние й е попречило да вземе със себе си подаръка от баща си, и така реликвата остава у брат й Нико. Той също има музикални интереси – хорист в "Родна песен“, а преди това и в хора на "Строителни войски“. Нико Градев е бил част от състава на операта още във времената, в които институцията не е имала собствен дом и е използвала сцената на Дома на нефтохимика.

За съжаление никой от следващите поколения не свири на пианото. Албена и Евелин Градеви свирят няколко години като деца, но техните наследници не проявяват интерес. Това, че на пианото не се свири, буди тъга у наследниците на Нико Градев. Те се отказват от идеята да го продадат, защото не са сигурни дали то няма да бъде поредната мебел в нечий дом. Затова решават да го дарят – на школа, на училище или на театър. Изборът пада върху Държавна опера – Бургас.

В момента пианото се съхранява в сградата на операта. След две седмици специално за него ще пристигне акордьор от столичен театър, който ще се погрижи за добрия му звук и ще даде указания за поддръжката му. След това инструментът ще бъде използван активно в постановки и репетиции на операта.

Ръководството на Държавна опера – Бургас, нейните солисти, хористи, балетисти и оркестранти изказват най-искрената си благодарност на дарителите Албена и Евелин Градеви за щедрото дарение! Благородният им акт ще бъде споделен с оперните почитатели винаги, щом тяхното пиано звучи пред публика!

Източник: https://www.burgas24.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova