Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Деца ще изградят паметник на Дядо Добри

Автор: Дарик | 08.08.2018

Деца ще изградят паметник на Дядо ДобриУченици от професионалното каменоделско училище в с. Кунино ще изградят монумент на Дядо Добри – светецът от Байлово, съобщи в ефира на Дарик Цветомир Николов от сдружение „Азбукари” - инициатори на кампанията за изграждането на първия паметник на доброто в България.

Кампанията вече е в ход и към момента по дарителската сметка са постъпили над 1500 лева, а към инициативата интерес проявяват българските общности зад граница. Инициативата е фокусирана върху децата с идеята да припознаят добродетелите, взимайки пример от Дядо Добри.

„Нашата идея е да увековечим паметта на този изключително скромен и свят човек, обявен от хиляди българи за светец приживе. Да увековечим неговите изключителни човешки добродетели и начина, по който той събираше милостиня, за да дарява. При това изключително тихо и спокойно, в смирение и с благодарност към тези, на които дарява“, посочи Николов.

„Неслучайно искам да увлечем в това децата на България под ръководството на професионален скулптор и ментор, разбира се. Като надграждане на кампанията през септември планираме да обявим и национален конкурс за детска рисунка на тема „Дядо Добри - символ на доброто“, какво за тях означава доброто. Вярваме, че по този начин, предоставяйки възможност на децата да разгърнат своя творчески потенциал на тема „добро, даване, създаване, градеж“, ние ще допринесем за възпитаване на тези добродетели в младите хора“, каза още той и обясни, че децата приемат идеята много въодушевено.

„За хората, които се занимават с каменоделие, камъкът има дух, той е жив. Това е нещо много уникално като усещане и това е нашата идея. Този творчески заряд и отношение на младите творци към камъка ние да го пресъздадем не само в увековечаване на образа на Дядо Добри - жив, реален, истински, в един монумент, който буквално ще бъде вечен, но и да дадем препратка към чисто духовните измерения на реализирането на една такава идея и усещането за това как чрез камък може да се представи животът на един човек и това, което той е дал. Да остане този монумент за поколенията, за да се помни“, допълни още Цветомир Николов от сдружение „Азбукари”.

Който желае да подпомогнете иницативата, може да преведе средства на следната банкова сметка:
Първа инвестиционна банка
IBAN: BG38FINV91501017186935
BIC: FINVBGSF
Основание за дарение: "Монумент Дядо Добри - паметник на Доброто в България"
Титуляр: Сдружение Азбукари

Източник: https://dariknews.bg
Снимка: https://dariknews.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova