Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

93-годишна жена продава картини, за да помага на болната си внучка

Автор: Нова телевизия | 22.08.2016

93-годишна жена продава картини, за да помага на болната си внучкаИсторията на една възрастна жена, който трогна хиляди в социалните мрежи! 93-годишната Костадинка Колева рисува и продава картините си на пазара във Варна, за да си купува храна и лекарства и да помага на болната си внучка. На тази преклонна възраст жената не проси, не моли, а просто продава изкуството си! Историята й беше разказана от потребител във Facebook и буквално за ден бе споделена от стотици.

Историята на 93-годишната Костадинка Колева за първи път беше разказана във Facebook. Валентина Андонова се трогнала от възрастната жена, която всеки ден седи часове наред на пазара и продава картините си. Публикувала нейни снимки с призив всеки, който може – да си купи от изкуството на Костадинка. И само за два дни десетки хора откликнали.

„И започнаха да прииждат хора. Останаха 3-4 картини и ги изложихме и опашка от хора имаше. Не знам, аз просто не бях на себе си”, разказва Румяна Кротева, дъщеря на Костадинка.

Сега възрастната жена отново е в дома си, приведена над поредното платно. Цари пълна тишина и само изцапаните с маслени бои ръце на Костадинка се движат. Въпреки, че артрита я мъчи, бърза да рисува, защото всичко е изкупено, а и е затрупана от поръчки.

„Две големи картини рисувам на ден. От една страна ми е леко, но от друга страна, много ме боли гърба. Никакво лекарство не пия, нямам възможност, скъпи са лекарствата и нямам възможност да купя. Сега, както стана това нещо, вчера ми донесоха 100 лева от някаква жена, като подарък ми ги е дала”, разказва Костадинка Колева.

Костадинка живее с дъщеря си и зет си, които са безработни. Всеки спечелен лев от продажбата на картините отива за храна и за болната внучка на Костадинка. Възрастната жена обаче е твърде горда за да признае пред нас колко често е нямала пари дори за хляб.

Без да вдига очи от картината, Костадинка ни разказва за живота си. Разбираме, че за своите 93 години зад гърба си е преживяла много трудни моменти, но рисуването винаги й е помагало да се справя с проблемите.

„Това е Божия дарба. Никой не ме е учил. В гимназията съм рисувала. Учителят тогава много ме хвалеше. Ходихме в Морската градина, рисувахме природата. Сега ме накарайте да рисувам, не мога да рисувам природа”, добавя Костадинка Колева.

По професия Костадинка е била акушерка. Заради заболяване на очите обаче се налага да смени работното си място. Вместо да изражда бебета, тя започва работа в детска ясла, за да кара децата да се усмихват.

„Там бях фурия, защото всичко, което трябваше да го правя, аз го правех с много голяма любов, с охота и цели стени рисувах в игралните, където са децата”, разказва Костадинка Колева.

Костадинка е събрала достатъчно снимки, които да превърне в прекрасни картини. Решила е когато отново нарисува достатъчно да върне на своето местенце на пазара, за да продължи да помога на близките си.

Източник: http://nova.bg
Снимка: http://nova.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova