Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Запишете се на курс по православие в храм Св. св. Кирил и Методий

Автор: bg-patriarshia.bg | 05.08.2015

Запишете се на курс по православие в храм Св. св. Кирил и Методий "Само православната вяра очиства и освещава човешката природа, омърсена от греха... Нито едно християнско изповедание, освен Православието, не може да доведе християнина до съвършенство или святост, до пълно очистване от греховете и нетление."
Св. Йоан Кронщадски


Курсовете по православие за възрастни, които вече десет години се провеждат при голям интерес в Енорийския център на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий", имат за своя основна цел да приведат хората в светата Православна църква чрез катехизиране (православно просвещение).
Те са са част от широкообхватната културно-просветна дейност на храм "Св. св. Кирил и Методий" и спомагат за просвещаването и въцърковяването на всички, които търсят Бога и православния начин на живот в Неговата Църква.Освен това се организират по инициатива и с благословението на Негово Високоблагоговейнство ик. Александър В. Георгиев според официално решение на църковното настоятелство.

За курсистите:
99 % от начинаещите курсисти трайно се въцърковяват след като изслушат катехизаторските лекции и участват в съпътстващите ги практически занимания. Препоръчително е начинаещите курсисти да се включат в групата по Въведение в Православието.

Някои от курсистите, сред които има и много утвърдени православни християни, започват да работят, ставайки кадри на Българската православна църква-Българска Патриаршия: като духовници, църковнослужители, експертни съветници, доброволци и др. Най-важното е, че всички курсисти, завършващи успешно учебната година, по Божия милост и със силата на Светия Дух на свой ред стават благовестители на спасението в Христа и така помагат на своите семейства, приятели, колеги и ближни.

Лекциите:
Водят се всяка събота в различни часове за отделните групи. Всяко занимание отнема 2 астрономически часа. По-любознателните курсисти могат да се включат в повече от една група, т.е. да изучават и материал за начинаещи, и материал за по-напреднали.

Преподавател:
Д-р Десислава Панайотова - доктор по богословие и работи като директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" при едноименния храм; експерт "Програми и проекти" в Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия; член на Работната група по въпросите на религиозното образование при Св. Синод; главен редактор на Официалния уебсайт на БПЦ-БП.

Тематично курсовете се разделят на:
~ Въведение в Православието. Църковни празници, символи и тайнства.
~ Тълкувание на Свещеното Писание на Стария Завет.
~ Тълкувание на Свещеното Писание на Новия Завет.
~ Св. отци и вселенските събори на Църквата – Част І и ІІ (двугодишен курс).

Система на работа:
Минималният брой за сформиране на група е 6 човека. Лекциите се провеждат всяка събота - от м. ноември до м. май включително. При необходимост се използват за лекции и вечерните часове на делнични дни, когато се отработват църковни или национални празници.

Форми на обучение: молитва, литургично общение, поклонничество, лекция, дискусия, мултимедийна прожекция, практически урок.

Форми на оценяване:
Събеседване, решаване на тест, писане на есе.

Матерали:
На разположение на курсистите се предоставят тематични разпределения на учебния материал, систематизирани таблици и подбрани откъси от църковни съчинения, богата православна литература. Безплатно може да се ползва книжният фонд на храмовата библиотека.

Участието в курсовете носи в себе си радостта от съвместно придобиваното богопознание и самопознание, а най-вече от споделения молитвен, литургичен и евхаристиен опит. Заниманията по Православие обогатяват всички курсисти чрез общуването в Име Божие - общуване, което прокарва мост от една страна между различните поколения, а от друга - между хората на еднаква възраст. Така се учим, че всички сме едно в Христа, а също и че приятелството и любовта са по-силни, по-трайни, по-истински, ако пребъдваме в Църквата и Господ Иисус Христос е посред нас. Според отзивите на курсистите заниманията по Православие при храм "Св. св. Кирил и Методий" променят и преобразяват живота им - според потребното за всеки един от тях.

Началото на заниманията през учебната 2015/2016 г. е на 7 ноември 2015 г. (събота), a крайният срок за списване е
30 октомври 2015 г.

Контакт за записване:
Д-р Десислава Панайотова
Моб. тел.: 0878 44 54 57 или 0889 99 39 80

Е-мейл: crsc_st_cyril_st_methodious@abv.bg

Адрес за провеждане на лекциите:
гр. София - 1202
ул. “Г. Вашингтон” № 47
Храм "Св. св. Кирил и Методий"
Енорийски център, ет. 1 - Лекционна зала

Източник: http://bg-patriarshia.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova