Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Свято място пусто не остава

Автор: БНТ | 12.07.2017

Свято място пусто не остава Наследници дариха имот за построяването на храм в столичния квартал “Младост”. Към терена има сериозен интерес от страна на инвеститори, защото е едно от малкото места в района, останали незастроени. Въпреки това собственичката е непоколебима и дарява имота безвъзмездно. Семейството е убедено, че мястото е свято и трябва да остане такова.

Бабата на Мария Шопова – Спаса дарява мястото за строеж на храм след като се завръща от прага на смъртта.

Мария Шопова, наследник на терен: “Събирали са се вече на погребението й, когато е пристигнал баща й и се разплаква, навежда се да я целуне и тя си отваря очите и после 9 години е била на легло, докато не и се казва, къде е мястото, където да отиде и да построи черква.”

Тогава Спаса и съпругът й отиват до мястото и започват да правят основите за малък параклис, събират средствата и го завършват. Така жената се излекува. Не след дълго параклисът е съборен, но тя успява да занесе оцелелите икони в манастира "Св. Пророк Илия" в Дървеница. През 98 година вече покойният Отец Димитър Вукадинов има идея за възраждането на храма.

Той казва следното: “Когато българският народ прегърне вярата, държавата и обществото отива нагоре, когато забравиме вчрата, се стига до кризи и съответно държавата страда.”

Собствениците на имота няколко пъти са получавали предложения на мястото да бъдат построени жилищни блокове, но те са убедени, че на това място трябва да има само и единствено православен храм.

Христо Асенов, член на настоятелството на инициативния комитет за възраждане на храма: “Никой от роднините не сме го искали да си възстановиме, искаме да се построи в памет на баба ми и майка ми по-голяма черква, а не както е било параклис.”

Така вярата на семейството в Бог става най-силното чувство, което ги кара да направят този избор. Отвъд материалния интерес. И в името на това святото място да стане извор на духовното, от който вяра да черпят поколенията. А за това са необходими около 400 000 лв. Изграждането на храма в момента е в проектна фаза. Има одобрен идеен архитектурен проект от Софийската Митрополия. Предстои изработването и на инвестициония проект и получаването на разрешение за строеж.

Източник: http://news.bnt.bg
Снимка: http://news.bnt.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova