Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Директор на пазарджишка гимназия прие момиче с ДЦП

Автор: pzdnes.com | 27.10.2017

Директор на пазарджишка гимназия прие момиче с ДЦПВ следващите редове ще ви разкажем историята на една майка, нейната дъщеря и тяхната огромна благодарност. Юлияна Янева е от София. Тя е майка на 18-годишната Цветелина Кузева, която също е родена и живее в столицата. Една среща обаче преобръща живота и на двете им и им дава увереност, че в живота се случват хубави неща. Срещата е с директора на ПГХХТ Пазарджик – Тодор Джамбов.

Това, което не споменахме до тук е, че Цвети е диагностицирана с ДЦП. До този момент през всичките изминали години, тя и майка й получават откази да учи в масово училище. Навсякъде срещат неразбиране, увъртане и накрая – отказ. Така до преди няколко месеца, Цвети учи в помощно училище в София. Пътуват до Пазарджик заради една друга знакова среща – с кинезитерапевта Нешо Несторов.

За четирите години, откакто е на терапия при него Цвети буквално е вдигната на крака. За тези четири години майка и дъщеря се сприятеляват с борбените майки и децата от пазарджишкото сдружение „Подай ръка и подкрепи“.

Междувременно Цвети завършва основно образование и е време да смени училището си. Така решават да проучат какви са възможностите в Пазарджик и тук идва ред на съдбоносната им среща с Тодор Джамбов. Директорът на гимназията по химични технологии се среща с Цвети и майка й, която с няколко думи разяснява специфичните потребности на дъщеря си.

За учудване и на двете срещат не просто разбиране, а истинско желание за помощ и съпричастност. С неговата благословия кабинетът по информатика е преместен от третия на първия етаж, един от санитарните възли се преустройва, а примерът, който дава със своята човечност е последван от неговите колеги и възпитаниците на училището.

Всички те се отнасят с Цвети като с напълно равностоен човек. „За нас господин Джамбов не е просто лъч светлина, той ни даде криле“- споделя развълнуваната майка и допълва, че когато има желание и когато на преден план излезе човекът, като човек, а не институцията – нещата могат да се случват. Цвети и Юлия с усмивка и едновременно през сълзи изказват своята благодарност от цялото си сърце, защото вярват, че за направеното добро трябва да се говори и не спират да изливат благословията си към директора и целия екип на пазарджишката гимназия.

Междувременно Цвети се справя успешно със специалността, която е избрала да изучава – туризъм, пътува редовно между София и Пазарджик и е убедена, че с вяра във възможностите й и малко подкрепа няма невъзможни неща.

Източник: http://pzdnes.com
Снимка: http://pzdnes.com

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova