Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Община Петрич ще финансира целево преподаването на религия

Автор: http://dveri.bg | 28.06.2016

Община Петрич ще финансира целево преподаването на религия От новата учебна година община Петрич ще поеме финансирането на предмета религия в общинските училища. Първоначално религия ще се въведе за учениците от подготвителен и първи клас, а от следващата година и за другите ученици. Това е съобщил на пресконференция кметът на Петрич Димитър Бръчков, цитиран от в. Струма.

На срещата с медиите са присъствали също заместник-кметът по хуманитарни дейности Илияна Попова, архиерейският наместник на Петричка духовна околия отец Ангел Кочев и един от богословите, подали документи, за да преподават предмета „Религия” – Таня Димитрова.

„Нека бъде ясно, че този предмет е по избор на родителите, само с тяхно съгласие децата ще го изучават. С тази цел на първите родителски срещи ще присъстват богослови, които да разясняват начина, по който ще се преподава”, е посочил кметът Димитър Бръчков.

Освен финансирането на учителите по религия, общината е поела ангажимент в разяснителната кампания сред родителите, както и да съдейства на директорите в организирането на преподаването на предмета.

Графикът за обучението по религия в училищата за подготвителен и първи клас в община Петрич ще бъде изготвен съвместно с директорите и съгласуван с инспектората по образованието, каза заместник-кметът Илияна Попова, припомняйки и за проведена вече работна среща по темата с участието на началника на РИО – Благоевград Ивайло Златанов.

Община Петрич е четвъртата в страната, която взима решение за целево финансиране на религията в училище, с което се улеснява организацията на предаването на предмета. За първи път това се прави в Русе, където общинският съвет взима решение ежегодно да се отпускат средства за учителите по религия в града и региона. Следващата община, която предприема подобни действия е Кюстендилската, а от миналата есен - и община Елин Пелин.

Опитът на общините Русе и Кюстендил показва, че целевото финансиране на религията води до повишаване броя на децата, записали се да изучават този предмет, до промяна в поведението им и на отношението им към учениците и учителите.

Източник: http://dveri.bg
Снимка: http://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova