Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Милостиви хора загряха телефона на кмета на Вирове, искат да дарят на 11-те деца без майка

Автор: 24 часа | 17.12.2015

Милостиви хора загряха телефона на кмета на Вирове, искат да дарят на 11-те деца без майкаСлед публикацията в “24 часа” милостиви хора загряха телефона на кмета на монтанското с. Вирове Валентин Колов с желание да помогнат на останалите без майка 11 деца.

Осиротелите деца са принудени да просят. Често протягат ръка към хората да искат 2 лв. за хляб или за свещи, за да отидат на гроба на майка си Пиринка.

Когато тя починала след раждането на 11-ото дете миналата година, цялото село се трогнало и им дарявали дрехи и храна, но то било за кратко. После пак били оставени на мизерията и борбата за оцеляване.

Заедно с баща си живеят 8 деца. Това са 6-годишната Василка, Камелия, Корделия, Иванка на 7 г., Даниел - на 9, Руско - на 12, 14-годишната София. Николай е на 17 г., а Борислава - на 18 г. 11-ото дете е настанено в социален дом, което също се казва Борислава.

Иванка, Камелия и Василка имат нужда от обувки - №25, 27 и 28, Корделия, Даниел и Руско - №30, а София и Николай - №39 и 41.

Момичетата биха се радвали на рокли, поли и блузи, а 5-6-годишните - на играчки. По-големите момичета нямат дрехи и грейки. Нужни са им и одеяла, нямат хладилник. Често вместо на училище им се налага да ходят с татко си в гората за дърва. При една проверка обаче им конфискували каручката. Децата събират билки, старо желязо, кашони, хартия, за да се прехранват, разказват местните.

Бащата Ставри не може да се справя сам с децата. Той благодари на всички, които искат да помогнат на синовете и дъщерите му. Човекът ги отглежда само със социални помощи и надбавките.

Въпреки немотията и лошата хигиена децата посещават училище в съседното с. Габровница. Най-малките - Камелия и Корделия, също ги превозват до детската градина.

Най-големият батко Камен, на 21 г., заминал наскоро на работа в Гърция и помага колкото може. 18-годишната Борислава се омъжила и вече има дете.

“Дали ще е весела Коледата? Чудя се дали ще има ядене за всички, за подаръци въобще не мога да мисля”, казва бащата Ставри.

Многолюдната фамилия има нужда най-вече от храни и дрехи. Той споделя, че е безкрайно благодарен на фондация от Монтана, която му помогнала да припознае децата и да ги прехвърли на свое име, за да получава помощи и детски надбавки. С жена си живеели на съпружески начала.

“Жал ми е за тези деца, гладуват и ходят боси, без връхна дреха”
, казва съседката им - 81- годишната Боринка. Тя отделила пари от пенсията си и купила обувки на едно от момичетата, което ходело с прокъсани домашни пантофи на училище.

Осемте деца, останали при бащата, живеят в две стаи. За зимата са им необходими топли дрехи, анцузи, грейки и обувки. По-малките биха се радвали много на играчки, кукли и топки.

Бащата често цепи дърва за огрев по домовете, за да припечели по нещо на частно, разказват съседите. Трогнати до сълзи жени от селото им дават сух хляб.

Даниел мечтае да стане автомобилен състезател, а Руско - полицай, да пази децата от лошите.

Щерките на Ставри залягат над уроците и са се ориентирали към учителската професия. Седемгодишната Корделия обича да си играе на чичо доктор и иска да стане медицинска сестра. Тя тъжи за майка си, която я гушкала и много я обичала.

Преподавателките им в основното училище “Св. св. Кирил и Методий” в Габровница се отнасят с особено внимание към тях, защото знаят, че са потънали в беднотия. Дори им купували тетрадки и химикалки, намирали им учебници от учениците в по-горните класове. Със съжаление наблюдавали, че нямат джобни пари за закуски като другите ученици.

Децата са будни, казват педагозите. Ако попаднат в по-добра среда и ако има кой да полага грижи за тях, ще имат възможност за развитие и обучение. С помощта на социални работници вече имат личен лекар.

“Ако по Коледа стават чудеса и вълшебства, то ще се намери спасение за тези деца. Може да получат втори шанс, ако им се протегне ръка и срещнат добри хора. Като се има предвид мизерията, в която живеят, определено имат нужда от помощ. Ако се намерят щедри дарители ще е радост за тях”, казва кметът Валентин Колов.

Който иска да помогне, може да изпрати колет или пощенски запис на адрес 3455 с. Вирове, община Монтана, пощата, за Ставри Иванов Борисов

Източник: http://www.24chasa.bg
Снимка: http://www.24chasa.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova