Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Доброволци помагат на нуждаещи се от цялата страна

16.12.2019

Доброволци помагат на нуждаещи се от цялата странаПод надслов „Предай нататък“ група доброволци си поставят за цел да подпомогнат над 600 нуждаещи се в цялата страна. Някои от тях са хора с умствени и физически увреждания, други възрастни, настанени в домове, трети са деца със специални образователни нужди. За всички тях доброволците от инициативата искат да съберат около 30 000 лева. Но не за да ги дадат в брой в домовете, в които са настанени, а за да им купят точно каквото са поискали от Дядо Коледа.

От 6 години Румяна гради уют в тази стая. Разказва, че обича да й е цветно. Някога е била икономист. Другата й гордост са децата. Тя е прегърнала съдбата си такава, каквато е. А за новия си дом дори е написала стихотворение.

В русенският дом за възрастни хора живеят 234 души. Тичали са по задачи цял живот. Едни са били лекари, други учители. Но днес всички те имат нужда от прилично място, където да поседнат за почивка. А след вечеря на възрастните хора понякога им се иска развлечение. Да излязат някъде. Но единствената им опция да го направят е с линейка.

От историите на тези хора се трогват доброволците от „Предай нататък“. Вече 4-та година първо отиват на място, за да чуят от какво има нужда всеки, а след това събират средства по няколко начина – чрез корпоративни дарения, по банков път и най-важният – чрез коледни работилници. Тази година ще подадат ръка на деца с умствени увреждания, на незрящи, на хора с психични проблеми и на възрастни хора от цялата страна. „Ние не даряваме пари. Нямаме тази практика и не мислим да я имаме. Знаем всеки човек от какво има нужда. И домът също така от какво има нужда. Имаше дом, в който нямаше пералня. Тоест те бяха живели 7-8 месеца без да имат професионална пералня и са прали дрехи на ръце. Което може да си представите в мащаб от 30-40 човека болни, които гледаш колко трудно изпълнимо е. Тази година около 580-600 човека са лицата, които са ни подадени, на които имаме наистина амбицията да помогнем. Средствата, които трябва да наберем устойностени за нещата, които са поискали, са около 32 хиляди лева”, разказва Ваня Ананиева, организатор на инициативата.

„За училището във Варна за дечицата със зрителни проблеми, директорката помоли за машини за правене на значки и материали за значки, защото се опитват да го научат на умения, които да им дадат и шанс за бъдеще. Тя помоли за машина, която е 250 лева”, допълни Георги Малчев.

За много от доброволците на коледната работилничка „Предай нататък“ вече е традиция. Всяка зима идват, за да правят картички, шалове, декупаж, бужита, сапуни или каквото им се отдава. Тази година в София 450 души дадоха своя принос, за да се съберат 4 800 лева. Работилничка имаше и във Варна.

Най-ценният подарък за Коледа е грижата. От сърце. Отделеното време и старанието. Всеки доброволец тук помага с труда си. Едни изработват, а други купуват. С една обща цел - да предадат нататък грижа.

Източник: https://nova.bg
Снимка: https://nova.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova