Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Източна секта постепенно се легализира у нас чрез организирани бягания

19.09.2016

Източна секта постепенно се легализира у нас чрез организирани бяганияПрез тези дни из страната ни шества един съмнителен "световен пробег за мир и единство". Засега обявиха, че е минал през Силистра и Разград, макар че репортаж има само от Разград. На 19 септември се очаква да е в Стара Загора, сетне и в Казанлък. И така нататък.

Медийните публикации не говорят много за същината на тази проява. Тук-там се прокрадва името на Шри Чинмой, но него малцина го знаят и познават, още повече че той вече е покойник от 2007 г. На дежурния ни редактор е направило впечатление, че в днешно предаване на БТР - Програма "Хоризонт" е пуснат репортаж за посрещането на лекоатлетическия пробег в Разград и е споменато името на Шри Чинмой, основателя на сектата Sri Chinmoy Centre Church, Inc. След това в текстовия файл за новината, качен на сайта на "Хоризонт", името на Шри Чинмой отсъства. Вероятно е редакторите на националното ни радио да са се "усетили", че са направили гаф. Така или иначе новината е, че едно нерегистрирано у нас вероизповедание си прави легална реклама с подкрепата на местната и вероятно на централната власт, доколкото такива разрешения за международни прояви не се дават от някой кмет или областен управител.

Справка: Шри Чинмой Кумар Гош е псевдоиндуистки мистик, създател и ръководител на религиозната организация Sri Chinmoy Centre Church, Inc., която има последователи в 46 държави по света. Той вярва, че дългите бягания са път към себенадмогването - вроден импулс на всяко човешко същество за интелектуална, творческа и духовна еволюция. Най-напред се разпространяват благоприятни отзиви за сектата на ред известни личности - музиканти като Карлос Сантана (макар че на по-късен етап Сантана се отрича от методите и практиките на гуруто публично) и Джон Маклафлин, лекоатлета Карл Люис, Михаил Горбачов. Но скоро дейността на Шри Чинмой е подложена на рязка критика от изследователи на деструктивни култове, активисти на антисектантското движение по света и бивши последователи не гуруто. Името на организацията му се свързва със сексуални злоупотреби, включително с деца, обсебване на собственост на последователите й; те имат строга забрана да сключват брак, да раждат деца и пр. Тази нейна дейност и идеология дават основание тя да бъде включена от експерти по сектите в списъка на деструктивните тоталитарни секти и групи. През 2007 г. вестник The Times съобщава, че британски депутат изразява протест пред Палатата на общините по повод провеждането в едно от помещенията на парламента на среща с последователите на Шри Чинмой. Експерти от Националното събрание на Франция от своя страна включват Sri Chinmoy Centre Church, Inc. в списъка на религиозните организации, които са заплаха за общeството. Авторитетни американски вестници като New York Post и Wall Street Journal нееднократно са публикували статии, които разобличават сектата като сборище на „изкусни и жадни за слава мошеници”.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova