Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Хиляди българи помогнаха да има храм в граничното село Илия

Автор: БНТ | 20.07.2017

Хиляди българи помогнаха да има храм в граничното село ИлияВ село Илия официално беше осветен храмът „Свети Пророк Илия“. Построен е на мястото на манастирски комплекс, унищожен през 19 век. Сега, благодарение на хиляди хора от цялата страна, в селото отново звучат черковните камбани.

Село Илия има само 30 постоянни жители. За да го има Божият дом се обединиха хиляди хора от цяла България. Цветанка Мезурова е майка на 6 деца и баба на 10 внуци. Тя е сред дарителите помогнали да има храм в селото.

Цветанка Мезурова: “Много съм щастлива и призовавам всички хора, които са тук и които ни гледат по телевизията, нека за тези хубави черкви и манастири да отпускат, да дават пари“.

За освещаването на църквата в Илия пристигнаха и хора, отдавна напуснали родното място. Семейство Гелински се връщат тук след 30 години.

„Майка ми е от тука. Е там, на сто метра, е била градината едно време,ама много години са минали."

Инициатор на кампания, за да има днес храм в село Илия, е Инициативен комитет наречен „Зограф“, създаден специално за благородната инициатива.

д-р Емил Жатов - председател на Инициативен комитет „Зограф“: “В България има много добри хора и това ми дава основание да кажа, че България ще я има винаги. Това е дело не на мен, не на един, двама, десет души - това е дело на хиляди хора.“

Борис Далийски - кметски наместник на с.Илия: “Селото се е погрижило да създаде и то, един храм да има. Понеже тука всички села си имат храмове, само ние нямахме.“

Около 30 хиляди лева са събрани от дарения за храма в село Илия. А хората обединили се около добрата кауза за съхранение на християнската вяра се надяват примерът им да бъде последван .

Източник: http://news.bnt.bg
Снимка: http://news.bnt.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova