Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Липса на персонал в социалния дневен център в Роман

Автор: БНТ | 16.09.2016

Липса на персонал в социалния дневен център в РоманТрета година дневен социален център в град Роман не се използва по предназначение, заради липса на персонал. Ремонтът на бившата автогара на стойност 250 хиляди лева е дарение от холандска фондация. Центърът е предвиден да осигурява помощ и подкрепа за 20 самотни възрастни хора с увреждания от цялата община.

От години хората в Роман си мечтаеха за модерен център за възрастни хора, но когато го получиха, се оказа, че не могат да го ползват. По закон в такъв дневен център трябва да има социални работници, медицински лица, шофьор. Има и кандидати, но няма пари за заплатите им. Общината е бедна и очаква държавата да финансира социалното заведение.

Маргарита Станева, община Роман: Тъй като не сме участвали в изграждането със собствени средства и не е по европрограма, няма осигурен персонал. Четири души е персонала по методика, който да почиства и да се грижи подобаващо за хората с увреждания.

Сега в центъра идват само пенсионери-доброволци, които го отварят за няколко часа на ден, а модерните кабинети и оборудването стоят неизползвани от хората, за които са предназначени.

Анастасия Георгиева, доброволец: Тук могат да си сготвят нещо, има кухня, могат да се изкъпят, изперат, има перални центрофуги. Нужно е да има медицинско лице, има кабинет за рехабилитация, така че ще бъде още по-полезно.

От общината се питат защо средствата от закритите социални услуги не се пренасочват към действащите центрове. И макар че три години вече напразно очакват финансиране от държавата, ще кандидатстват отново, за да може материалната база да се използва.

Източник: http://news.bnt.bg
Снимка: http://news.bnt.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova