Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Предвиждат се безплатни центрове за деца с хронични болести

Автор: в. \"24 часа\" | 11.08.2015

Предвиждат се безплатни центрове за деца с хронични болести "В 28-те областни болници се създават здравно-консултативни центрове, които ще осигуряват лечението на хронично болните деца", съобщи здравният министър д-р Петър Москов.

Центровете са част от националната програма за майчино и детско здравеопазване, която е приета и стартира от септември. Бюджетът й е 2 млн. лв. до края на годината. С тях се осигуряват безплатни грижи, прегледи и изследвания за бременни, майки и деца.

В здравните центрове ще работят медицински специалисти, психолог, социален работник и координатор. Те ще консултират и ще организират прегледите, изследванията и терапията на децата с хронични заболявания – сърдечни, неврологични, обменни, вродени малформации и др. За всяко дете ще се изготвя терапевтичен план, който ще трасира пътя му за директен достъп до нужните специалисти и дейности. Ще пише от какви прегледи и изследвания има нужда детето и с каква периодичност да се правят.

"Достъпът до центровете в областните болници е безплатен, вече няма да се налага родителите да търсят начин за справяне с проблемите", обясни Москов.

Специализирани центрове за някои хронични заболявания се създават в университетски болници, предвижда още програмата. Те ще предоставят прегледи, консултации и изследвания извън болничното лечение. За сърдечноболните деца например центърът ще е Националната кардиологична болница, а за тези с лицеви малформации -УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Децата с диабет пък ще се консултират в ендокринологичната болница в София и университетските в Пловдив, Варна и Плевен. Хематологичните болести поемат детската онкохематология в София, „Св. Марина“ – Варна, и „Св. Георги“ в Пловдив.

Недоносените деца ще се проследяват в университетската болница „Майчин дом“ в София, а децата с муковисцидоза -в Александровска болница. За спинална мускулна атрофия центърът ще бъде в „Пирогов“.

Програмата поема и профилактични изследвания за предотвратяване на увреждания. Изследването на слуха при всички новородени – слуховият скрининг, вече ще е задължителен и с пълно финансиране от държавата.

Осигуряват се още изследванията за ретинопатия – увреждане на зрението при недоносени, както и пренаталната диагностика за бременните. Тя включва биохимичния скрининг за генетични заболявания като синдрома на Даун. Сега изследванията се плащат от бременните, а държавата покриваше само реактивите за тях. Предвижда се и обучение на педиатри за откриване на аутизъм при децата до 3-годишна възраст.

Всички тези дейности до момента са недофинансирани или изцяло пропуснати от финансиране, а сега се обхващат и координират, обясняват педиатри. Най-трудно е за семействата с деца с увреждания и хронични заболявания, които се лутат между различните центрове, налага се да пътуват и да плащат много дейности и често пропускат важни прегледи и изследвания.

Източник: http://nmd.bg
Снимка: http://nmd.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova