Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Зъболекар на колела лекува деца по селата

Автор: novavarna.net | 01.11.2016

Зъболекар на колела лекува деца по селатаПревръща ли се достъпът на българина до здравна помощ в лукс? В много части на страната, оказва се, отговорът е „Да“. Има райони, в които личните лекари и зъболекари буквално се топят. По данни на Здравноосигурителната каса в областите Бургас, Велико Търново, Видин, Кюстендил, Монтана и София-област има цели общини, в които се е регистрирал само един личен лекар. Своебразен рекордьор в това отношение е Малко Търново. Там живеят близо 4 000 души. Разпределени са в 13 селища. На територията на всички тях има регистриран един личен лекар.

Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил и София-област пък са областите, в които откриваме общини с по един зъболекар. Най-трудно изглежда положението в Община Мизия, където жителите са над 7 000, населените места са 6, а зъболекарят – само един. Решение на този проблем някои специалисти виждат в създаването на мобилни кабинети, с които лекарите да посещават пациентите си, а не пациентите – лекарите. В България вече съществуват дори мобилни стоматологични кабинети. Засега са три. Обикалят районите на Перник, Плевен и Шумен. Източник: Нова Във видеото вижте как работи един от зъболекарите „на колела“ – д-р Димов. Той е стоматолог по наследство. Мобилен зъболекарски кабинет видял за пръв път в детството си – автобус с два стола, обърнати един срещу друг. Тогава помагал на баща си. Днес си има свой. Обикаля с него в Шуменско и лекува деца.

Източник: http://novavarna.net
Снимка: http://novavarna.net

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova