Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Засадиха над 70 000 нови дървета

Автор: http://uspelite.bg | 07.11.2016

Засадиха над 70 000 нови дървета Денят е 30 октомври. Годината - 2016. Мястото - емблематичната за столицата Борисова градина. Сред тълпата има 35 души, които вярват, че ние сме силата, която променя света. 35 души, които създават една по-красива, по-зелена и по-чиста действителност. Те са хората, които застанаха зад инициативата „Когато станем 100 000 - ще засадим гора", със създател Никола Рахнев. Всеки от тях е отделил 5-6 часа от времето си. Питам Ники за резултата, а той е смайващ:

"За няколко часа около 30-40 души събрахме 266 кг или около 60 000 жълъди, 2 кг семена или 8 000 явора, 13 кг или 1 500 кестена, над 1 000 семена от липа, гледичия, ясен и др. Тоест над 70 000 дървета, които ще засадим и отгледаме в „Разсадника на Мечтите", а после ще засадим или подарим, за да бъдат отгледани на територията на цялата страна, с участието на колкото се може повече хора."

Разсадникът на мечтите звучи толкова красиво. Напомня ми на времето, когато и аз мечтаех да имам гора. Оказва се, че е по-разкошно, отколкото предполагам. Описанието звучи като място от приказките. И навярно е точно такова.

"44 декара чиста красота и мечти. Сгушен в планините близо до Етрополе, в с. Малки Искър, този горски разсадник е естествено надграждане на инициативата.

Като всяко място неизползвано от над 10 години, някога е бил разсадник еталон, но после е изоставен. Има доста работа и затова преди 3 седмици с над 20 души, започнахме да го връщаме към живот и всяка седмица аз и едно момче, което живее там продължаваме да работим. Скоро ще засадим първите си семена, които пък събрахме тази неделя."


В главата ми изникват хиляди въпроси, но трябва да избера най-важните за този момент. Разпитвам за начинът, по който мечтите стават реалност. За хората, които отделят от времето си. Дали когато искаш да правиш добро, светът ти помага.

"Идеята възникна през 2011 г. като потребност да се използват социалните мрежи и за нещо добро и смислено. Разбира се, като всяко голямо нещо, инициативата дойде и малко извън разума, нещо като чисто вдъхновение. Първоначално целта беше да се обединят достатъчно хора зад тази кауза и да се търси финансиране от бизнеса, които харчат огромни суми пари за реклама, а могат да правят много по-смислени, от гледна точка на стойност за обществото, неща.

После нещата в моя живот потръгнаха. Може би, когато имаш смислена цел, цялата Вселена ти помага. В живота ми се появиха повече доходи, повече контакти и възможности и така от тогава до сега 4 поредни години финансирам самостоятелно инициативите. Получавам и подкрепа от държавни горски стопанства, от които често получаваме големи количества фиданки (млади дръвчета), които засаждаме с доброволен труд на държавни територии или подаряваме, за да бъдат засадени.

И така резултатът ни досега е над 125 000 засадени дървета, проведени десетки събития за засаждане, проведени с подарени от нас фиданки още стотици събития, директно участвали десетки хиляди души, както и около 20 000 деца, с което много се гордеем.

Вярвам, че сме докоснали, вдъхновили и променили сърцата на изключително много хора, а това е по-ценно от самото засаждане."

Източник: http://uspelite.bg
Снимка: http://uspelite.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova