Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

11-годишно момиченце страда от тежка форма на епилепсия

Автор: Нова телевизия | 01.04.2019

11-годишно момиченце страда от тежка форма на епилепсия11-годишната Микаела от благоевградското село Церово страда от тежка форма на епилепсия. Когато се родило, момиченцето нямало никакви симптоми за болестта.

Сега семейството търси помощ за операция на момиченцето в чужбина. След безпроблемна бременност Елена Сакова ражда момичето по нормален път през 2007г. В началото бебето расте съвсем здраво и енергично.

„Изписа си се на четвъртия ден, никой нищо не ни е казал, че нещо има нередно. Нямаше проблеми три месеца Микаела си се развиваше нормално като за всяко бебе за възрастта си, нямаше индикации нещо да има”
, разказа бабата на Микаела Юлия Сакова.

Когато обаче навършва три месеца Микаела се разболява. С наглед тривиална диагноза. Майката на момичето Елена разказа, че тогава лекарите открили гнойна ангина. След нея на детето е поставена ваксина срещу тетанус и дифтерия. Няколко дни след задължителната имунизация идва най-страшния ден за семейство Сакови. Привидно здравата Микаела внезапно изпада в шоково състояние.

„Една сутрин посиня в леглото и вече тръгнахме по докторите, докато се установи, че е епилепсия”, продължава разказа си майката на Микаела.

Проблемите продължават и до днес. Вече 11 години почти всеки ден тя получава тежки епилептични пристъпи, при които изпада в болезнени гърчове. Не може да ходи и да говори. Майка й разказва, че с навлизане в пубертета вече пристъпите са ежедневни, включва и нови видове и тежки, на някои се налага да се слага диазепан, който да ги спре. А според Юлия, бабата на момичето, те пречат на мозъчната дейност на момичето, тъй като след всеки път то спира да помни това, което е научило.

Близките на Микаела години наред не получават отговор защо детето получава епилептичен пристъп. В семейството друг човек с такива проблеми няма, затова няма как болестта да е наследствена. Съмняват се, че ваксината е причинила тежките увреждания.

„20 дни след ваксината отключи пристъпа. Никой не може да ни каже, може би е случайност”, коментира Елена Сакова.

Надежда за Микаела има. След преглед в Турция лекарите са преценили, че с операция и поставяне на вагосов стимулатор пристъпите на детето могат да спрат. Интервенцията обаче струва 58 хиляди евро. Досега семейство Сакови са събрали 13 хиляди лева. А родителите й се надяват операцията да се извърши възможно най-бързо, защото пристъпите на детето с всеки изминал ден стават все по-тежки.

Ако искате да помогнете на Микаела, можете да го направите по следните начини:

По банкова сметка:

IBAN
BG49UBBS80021080823040
BIC UBBS BGSF
Титуляр: Микаела Иванова Миткова
Pay pal: elenasakova@abv.bg

Източник: https://nova.bg
Снимка: https://nova.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova