храм Св. Николай архиепископ Мирликийски Чудотворец 
Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 
Начало > Православни храмове > храм Св. Николай архиепископ Мирликийски Чудотворец

храм Св. Николай архиепископ Мирликийски Чудотворец

Нуждаещ се от реставрация


Адрес с. Расник, обл. Перник Ел. поща [email protected]
Интернет адрес http://milostiv.org/710 Телефон 0897592099
Директорo. Петър Василев Виж на карта bgmaps.com
Информация
Патронът на храма Свети Николай Мирликийски - Чудотворец се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Храм "Св. Николай Мирликийски - Чудотворец" в село Расник се намира при гробищата малко преди центъра на селото при идване от към град Перник. Сградата е ниска, полувкопана в земята с отделна камбанария.

Според преданията храмът е построен през 1460г., като е разширен през Възраждането. Стенописите са завършени през 1869г. според запис от самият Захарий Зограф.
Новини
  • Необходими са средства за подмяна на подовата настилка в храм
    02.01.2016
    В храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в село Расник влиза вода, когато вали дъжд, вследвие на което дървения под изгнива и пропада. Започва кампания по набиране на средства с цел подмяна на подовата настилка. Ето какво пише отец Петъв Василев: "Затова се обръщам към всички с молба, всеки да помогне с каквото може. С идеи, материали, парични средства или каквото и да било" и още "Според преданията храмът е построен през 1460г
Належащи нужди
Стенописите в храма са много красиви, но поради проникваща през стените влага постепенно се рушат и имат нужда от реставрация и консервация, а самата сграда има нужда от дренажна система за отводняване.
Призоваваме всички благочестиви и родолюбиви българи, които желаят и имат възможност да се включат в даряването на средства за храм "Св. Николай Мирликийски, Чудотворец" с. Расник, да го подпомогнат, като дарят средства на сметката посочена по-надолу.
За дарения
Име: ЦЪРКВА "Св.Николай Мирликийски Чудотворец" с.Расник
IBAN: BG11STSA93000022588961
BIC: STSABGSF
Допълнителна информация: Основание: дарение за възстановяване на храма "Св. Николай" в с. Расник
Допълнителна информация
Карта


Обновено на 02.05.2015


Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova