Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас Късометражен филм за милосърдната дейност на о. Стоян и хората от Духовен център ''Света Петка''Организатори: Милостив

Период: 01.09.2014 - 27.06.2015

Медийна подкрепа: (сортирани по азбучен ред)
Actualno.com, BBR TV, Двери на Православието, Добруджанска трибуна, Добролюбие, Православие.БГ, Телевизия Варна, timeheroes.org, Фокус - информационна агенция

Описание:
Заснехме късометражния филм ''Дела на вярата'', за да разкажем за широко-мащабната, социална и духовна дейност, започната от отец Стоян и продължена от отец Емануил, презвитера Елена, свещеници и миряни от Добрич. За нас тази дейност е много вдъхновяваща и се изненадахме, че толкова малко хора знаят за нея. Затова и започнахме работата по филма. Отпътувахме за Добрич, където ни посрещнаха отец Емануил, презвитера Елена и децата от приюта. Благодарение на разказите на отец Емануил, съпругата на отец Стоян презвитера Елена, ученикът в Софийска духовна семинария Ивелин, отговорникът в приюта и майка на Ивелин - Николина, на единадесетгодишния Александър, загубил родителите си, както и на библиотекаря Нинов, успяхме да покажем във видеото как е започнала дейността, как покойният отец Стоян, с примера на делата си повлиява благотворно и помага на много хора, как отец Емануил от мюсюлманин се покръства, а впоследствие става православен свещеник... Личните истории на разказващите се преплетоха с дейността и примера на отец Стоян. Така делата на вярата ставаха все по-мащабни и променяха живота на все повече хора.

Екипът на Милостив инициирахме и изпълнихме проекта, но нямаше как да се справим без помощта на актьора Китодар Тодоров, чийто глас зад камерата може да чуете, на писателя Мартин Ралчевски, който редактира текста, на цигуларката проф. д-р Деворина Гамалова, която безвъзмедно предостави свои музикални изпъления за филма, както и на клира на храм "Света Троица" от град Добрич, чиито песнопения също може да чуете. Благодарни сме им изключително много за подкрепата. Искаме да изкажем благодарност и за положения доброволен труд на преводачите: Антония Георгиева - преведе целия филм на английски език; Елена Цонкова - за превод на страницата с описанието на английски, Николай Шиндаров - превод на филма на сръбски език, Мартин Иванов и Цветелина Калчева - превод на немски, и Златоела Сенгил за превод на испански.

Работихме безвъзмездно по филма, в свободното си време, водени от увереността, че популяризирането на този светъл пример на милосърдие може да вдъхнови и други начинания в тази насока. Също така вярваме, че повече хора биха могли да откликнат и да помогнат за доизграждането на втория приют в кв. Рилци, както и за продължаване на дейността на Духовния център „Света Петка“, ръководена понастоящем от отец Емануил. Ако желаете да им помогнете, може да видите как да го направите тук.
Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova