Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

За каузата да спасяваш човешки живот

17.02.2014

За каузата да спасяваш човешки животОтрядите на Планинската спасителна служба вадят затрупани от лавини хора, спасяват пострадали при наводнения и наранени от заметресения. Повечето от тях не получават заплащане за това - правят го доброволно. В България тези хора са над 600. Репортаж на Ева Костова и оператора Станислав Илиев-Станчо.


Часът е 11:30, а това е вече деветият подаден сигнал в Планинската спасителна служба в Банско. Минути по-късно спасителите са при пострадалия скиор. Оказали са му първа помощ и го водят в базата.


От началото на сезона случаите в Банско са над 800. Контузиите по пистите обаче съвсем не са единственото занимание на планинските спасители. Тези момчета спасяват човешки животи, поставяйки собствените си в риск. Взели са решение да живеят така - наричат го "нормално". Издирват изчезнали в планината хора и затрупани от лавина скиори. Изпадат в ситуации, в които никой от нас не би искал да бъде.


Петър е спасител от 30 години. Дори не помни на колко хора е помогнал. Получава около 700 лева на месец. В неговото положение са още 42 спасители. Останалите 600 са доброволци.


Ивайло е един тези доброволци. Поучава заплащане само през зимата. Лятото работи в автомивка в Банско, но при получен сигнал, оставя работа си и тръгва. И тъй като закон за доброволческия труд в България няма, дали Ивайло ще отиде в планината, за да помогне на поредния пострадал, зависи от работодателя му. Доскоро държавата е позволявала на момчета като него да отсъстват от работа 5 дни годишно, но вече не е така, обяснават от Червения кръст.


Не всички бази обаче разполагат с добра и съвременна техника. На места спасителите дори сами осигуряват екипировката си. Друг проблем е липсата на хеликоптер. Разчита се единствено на правителствения. Разрешението за ползването му обаче, отнема часове.


На тръгване от Банско, срещаме Крис. Пенсиониранато куче-спасител на базата. През годините е намерило десетки изгубени и затрупани от лавини хора. Сега наблюдава отстрани как това вършат останалите 23 специално обучени кучета.

Източник: http://novanews.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova