Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Мобилни екипи помагат на бездомниците в София

28.02.2014

Мобилни екипи помагат на бездомниците в СофияМобилни екипи на Българския червен кръст и Столична община ще се грижат за нуждите на бездомните хора, живеещи на територията на три централни района в София - „Лозенец", „Триадица" и „Оборище". Инициативата е разработена по френския модел „Социална бърза помощ" и се финансира от посолството на Франция у нас.

Според председателя на БЧК Христо Григоров загубата на работа и семейство, както и финансова измама, са сред основните причини голяма част от хората да останат на улицата.

По време на представянето на проекта кметът на София Йорданка Фандъкова допълни, че грижата за бездомниците в най-студените дни е приоритет на общината.

По думите на Христо Григоров мобилните екипи ще дежурят в три централни столични района и ще осигуряват социална- и здравна помощ на най-нуждаещите бездомници. Тези от тях, които не искат да бъдат транспортирани до кризисните центрове по време на зимните месеци, ще получат спални чували, допълни още Григоров: „Тези хора трябва да получат една морална подкрепа, социално подпомагане, медицински грижи и материална помощ. Като говоря за материална помощ - имам предвид храна, на тези, които искат да спят на улицата да им дадем спални чували".

Председателят на БЧК заяви, че в мобилните екипи задължително ще има парамедик, който ще осигурява първа долекарска помощ на нуждаещите се.

„Парамедикът е нещо, което е наложено в целия свят и ние ще го наложим в България, защото това е необходимо. Този парамедик ще се включи, за да оказва първата долекарска помощ, защото често пъти някои от тези хора са в безпомощно състояние и имат нужда от медицинска помощ", допълни Григоров.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поясни, че от появата на първия кризисен център през 2011-а година до този момент, близо 170 души са потърсили подслон по време на едни от най-студените дни в годината. Тя допълни още, че се надява френския проект да помогне да бездомниците да се върнат към нормалното си ежедневие.

„Надявам се, че моделът ще бъде разработен, така че не само да настаняваме хората да нощуват, а да можем да намерим начин, при който да помагаме на хората да се включат в реалния живот", добави столичният градоначалник.

Според статистиката към септември 2013 г. у нас са били регистрирани 1370 бездомни хора, като от тях 860 са ползвали социални услуги , а 26 - здравни.

Източник: http://dariknews.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova