Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Христина от 5 г. не се дава на рака

06.03.2014

Христина от 5 г. не се дава на ракаВече шеста година 31-годишната Христина Стайкова от Кърджали се бори с рака. Откриват й карцином на гърдата през юни 2008 г. "Въпреки трудностите запазва усмивката си и приветливото отношение към колеги, приятели и ученици", споделя нейната колежка Божидара Ангелова, която първа призова кърджалийци да помогнат на младата жена. В навечерието на Коледа ученици събират пари за лечение на учителката си. Салонът в Дома на културата е препълнен за благотворителния концерт, организиран от децата на училище "Славейков".

На сцената се качват известни рапъри на България. Идеята е на кърджалийския певец Борислав, който търси съдействие на ямболската легенда Релето. Пристига и Мишо Шамара. Всички са обединени от каузата да подкрепят една жена в борбата й с коварната болест. Събрани са близо 1600 лв., които младите хора предоставят за лечението на Христина Стайкова.

"Не мога да опиша вълнението си. Точно преди два дни се бях върнала от Турция, където бях на химиотерапия. Протегнатата ръка и всеотдайността на момчетата и момичетата ме трогнаха безкрайно", споделя Христина Стайкова Преподавателката смята, че българинът, въпреки трудното си битие, не е загубил чувство за милосърдие и отзивчивост към болката на страдащия. Така младата жена възпитава и двете си дъщери - шестокласничката Маргарита и първолачката Мария, за които се грижи, защото е вдовица. "Много ми помагат у дома. Винаги са загрижени", разказва Христина. Един от най-скъпите й подаръци е картичка за рождения ден, изработена от Марги. "На листче от тефтер беше нарисувала едно шише за хапчета пълно с много кръгчета, с много усмихнати личица и сърчица и надпис "Лекарство за теб, мамо". Ето такива малки жестове, чисто детски, ме карат да вярвам, че има защо да живея и да се боря", споделя Христина.

Заболяването при нея е генетично обусловено. Със същата диагноза е и майка й.

Само ден след като я погребва, младата кърджалийка постъпва в болница за частична операция, при която е отстранен туморът в лявата й гърда. След 5 дни се налага втора операция, защото е установено, че изрязаният тумор е злокачествен. При втората операция се отстраняват лимфните възли, както и гърдата. Следват 6 химиотерапии по схемата ФЕС и 30 лъчетерапии. Лечението е в онкодиспансера в Стара Загора.
През септември 2011 г. Христина има болки в гърба, непрестанна кашлица и задушаване в легнало положение, откриват й плеврален излив.

Направените изследвания показват туморен маркер 325, при допустим 30. Изливът е изтеглен оперативно. Започва се отново лечение чрез химиотерапии - 12 курса, като се налага смяна на лекарствата 3 пъти. След приключване на лечението туморният маркер е понижен на 34.

При последвали профилактични прегледи през април 2012 г. в онкологията в Стара Загора скенерът показва съмнения за метастази в гръбначните прешлени. Няколко месеца по-късно при направените изследвания туморният маркер е повишен на 196. Христина решава сама да си направи ядрено-магнитен резонанс в Кърджали, за да разбере защо е с високи показатели на туморния маркер. Започва лечение в Пловдив, но следват жлъчни кризи и се налага операция, тъй като в жлъчката се установяват два камъка. След биопсия на черния дроб се оказва че има метастази и там.

Възстановяването след операцията е трудно, почти не приема храна и има силни болки, особено през нощта. Лекарите в онкодиспансера са явно объркани от резултатите й и не назначават никакво лечение освен планувана лъчетерапия за гръбнака. Четирите операции за 5 г. и неяснотата принуждават Христина и близките да потърсят лечение в чужбина. Те провеждат разговор със специализираната клиника "Аджъбадем" в Истанбул. Оттам й планират през декември 2013 г. ПЕТСКЕН и 2 консултации с онколози. След този скенер са установени местата на метастазите и е изготвен план за лечение. Досега в болницата "Аджъбадем" Христина е провела три курса химиотерапия. Последният е приключил в края на януари т.г. "Хората не са достатъчно информирани за рака, а трябва да знаят повече, защото броят на заболелите в световен мащаб нараства. Когато болестта се открие навреме, може да се предприемат адекватни мерки. Много е важна профилактиката", подчертава Христина. По думите й в нашите болници положението е много тежко. То не зависи от лекарите, а е пропуск на цялата здравна система. "Болницата в Истанбул е специализирана за онкоболести. Първото нещо, което ми направи впечатление там, е изключителната чистота и удобствата", коментира 31-годишната Христина. "Лекарите са много внимателни и най-вече няма го това усещане за обреченост и за безднадежност. В нашите лечебни заведения има какво да се желае. След поредна операция попитах дали мога да правя някакви упражнения за раздвижване, а отговорът беше в духа на: Ти се радвай, че оживя, сега до спорт ли опря?!

Смятам, че болният трябва да знае какво е състоянието му и какво лечение му се провежда", смята жената.

Нейният съвет е всеки с онкозаболяване да търси поне две мнения на специалисти. Тя обяснява, че за едно отиване в Турция са необходими 2000 евро. Два дни се правят вливки, 7 дни след това приема същата химиотерапия на хапчета. Досега са преминали три курса, не знае какво ще й струва оттук нататък, защото лечението ще продължи дълго време. Следващата химиотерапия, четвърта поред, е насрочена за 18 февруари.

Водена от максимата, че помощта е помощ, когато е навреме, преди 2 г., когато самата тя има сериозни здравословни проблеми, Христина организира с приятели във Фейсбук акция за събиране на дрехи, обувки и консерви за пострадалите в харманлийското село Бисер. "Беше страшно това, което видяхме в наводненото село, че забравих за моите болки", разказва жената.

Тя смята, че е важно човек да се обгради с позитивни хора. Да прави неща, които му носят удоволствие. "Аз и дъщерите ми много обичаме животните. Вкъщи имаме два кокершпаньола, две персийски котки и два хамстера. Това е нещо, което ни забавлява, защото не можем да скучаем с нашия малък домашен зоопарк", убедена е Христина. Но най-голяма радост й носи любимата работа. Винаги е искала да бъде в училище, отказва се да следва медицина и записва история. Сега преподава в 5-и и 6-и клас в СОУ "П. Р. Славейков", чийто възпитаник е. "Чакам с нетърпение да вляза в клас на 5 февруари. Имам чудесни колеги, със сериозен професионален. И най-важното успяват да създадат атмосфера на творчество в училище", споделя младата преподавателка. И вече обмисля първите прояви с учениците. Като начало заедно с школата по история "Историка" и нейния ръководител Димитър Димов започват подготовката за Трети март. В юбилейната за училището година Христина има идея да инициира конкурса "Славейков" търси таланти" по подобие на "България търси таланти". Вече има подкрепата на колегите и учениците. Единственото, което си пожелава, е да е здрава и силна. Оптимизмът не я напуска, защото в нея вярват толкова много хора.

Подкрепят я и отвъд океана

Много хора подкрепят Христина в борбата й с рака. Кампанията за събиране на средства продължава и в момента. Акциите не се ограничават само до България, включват се нейни приятели в Англия и близки в САЩ. "Имам роднини в Чикаго, които наскоро организираха парти с електронна музика. Поканили големи имена, диджеи в зала в центъра на Чикаго. Така събрали 2000 долара, открили и дарителска сметка в тамошна банка, а благотворителните прояви ще продължат 120 дни", обяснява младата жена от Кърджали.

"Имам надежда, че нещата ще се оправят. Е, няма да гоним пълно оздравяване, но се надявам, че ще бъда добре, за да отгледам децата си. Изключително много благодаря за подкрепата на всичките си приятели, които са до мен. Без тях нямаше как да продължа лечението си в чужбина", казва Христина.

Можете да помогнете на Христина с битката й с рака, като изпратите пари по дарителската сметка:

Пощенска банка
BG 60 BPBI 7935 10 54497601
BIC BPBIBGSF
Христина Кирилова Стайкова

Допълнитена информация можете да видите от нейната Фейсбук страница.

Източник: http://www.standartnews.com
Снимка: standartnews.com

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova