Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Започна строителството на православен храм в софийския район „Младост”

09.03.2014

Започна строителството на православен храм в софийския район „Младост”На 4 март 2014 г., с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, с водосвет, отслужен от ик. Димитър Генчев в съслужение с протойерей Лазар Георгиев и протойерей Иван Плещов, се откри строежът на православен храм „Св. Рождество Христово” в район „Младост”.

На откриването присъстваха г-н Желю Желев, президент на Република България (1992-1997), г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община, настоящи и бивши народни представители от район „Младост”, общински съветници, представители на фирми, дарители на храма и жители на района. Думи в подкрепа на това родолюбиво и богоугодно дело и на благодарност към настоящи и бъдещи дарители, изказаха столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова и д-р Цвета Авджиева – кмет на район „Младост”.

Проектът е изработен безвъзмездно от арх. Т. Казаков и неговия екип, а теренът е предоставен от Министерството на отбраната през 2012 г. След отслужването на водосвета бе направена първата копка на храма.

"До момента около 120 хиляди души - жители на „Младост“ не са имали възможност да посещават църква в близост до дома си" - това каза по време на първата копка на храма кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Около половин милион лева е инвестирала Столичната община в изграждане на православни храмове през последните три години, от които 10 хиляди лева са отпуснати до момента на църковното настоятелство в „Младост“ за изграждането на храма.

"Недопустимо е голям район като „Младост“ да няма православен храм"- каза кметът на района Цвета Авджиева и сподели, че това е била една от първите й задачи след встъпването й в длъжност.

Храмът ще бъде изграден със средства от дарения, а фирми от района ще се включат с материали, машини и работна ръка. Храмът ще се издига на бул. "Филип Аврамов", а теренът е около 4 дка и е предоставен от Министерството на отбраната. Той се изгражда предимно със средства на дарители. Документите за строежа са съгласувани и очакванията на кмета на района д-р Цвета Авджиева са, че до края на следващата година храмът ще бъде завършен. Планирано е и изграждането на ритуална зала, а впоследствие мястото ще се превърне в културно средище, казва кметът на района. Не са осигурени всички необходими средства, но от инициативния комитет на храм „Рождество Христово”, с членове свещ. иконом Димитър Генчев, д-р Цвета Авджиева, кмет на район “Младост”, Валентин Николов, Александър Лукаров и арх. Стефан Цанков, са убедени, че когато строителството започне, ще има още желаещи да се включат в благородната инициатива.

Това е четвърти опит за начало на строителство на православен храм в р-н „Младост”. Върху първоосветения терен сега се намира големият магазин „Хит”, а при предишното освещаване, направено преди няколко години от Знеполския епископ Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит), храмът трябваше да бъде изграден в парка срещу районната администрация. Но жители от района бяха против и счупиха кръста от освещаването, защото паркът не е голям и мястото за игра на децата щяло да се редуцира в голяма степен.

Нека Бог да благослови и помогне най-накрая построяването на православен храм в р-н „Младост” да се увенчае с успех и така да се сбъдне отколешната мечта на живеещите в района вярващи християни.

За всички желаещи да подпомогнат строителството на храм „Рождество Христово”:
Дарителска сметка:
IBAN BG95SOMB91301050536001
BIC SOMBBGSF
"Общинска банка"АД

Или sms с кратък текст на латинеца: DMS MLADOST на единен дарителски номер 17777.
За абонати по договор с Mtel.Globul,Vivacom. 1sms e 1 лев с ДДС-1,20лв.

Източник: http://bg-patriarshia.bg
Снимка: bg-patriarshia.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova