Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Сдружение „Гаврош“ отбеляза своя 20 годишен юбилей.

26.03.2014

Сдружение „Гаврош“ отбеляза своя 20 годишен юбилей.На 13.03.2014 г. от 17ч. в художествената зала на Радио Варна Сдружение „Гаврош“ отбеляза своя 20 годишен юбилей. Гости на тържеството бяха представители на Община Варна, на районни кметства, директори на дирекции в сферата на социалното подпомагане и закрилата на децата, представители на неправителствени организации, на Варненската и Великопреславска Света митрополия, доброволци и ученици от варненски училища. Специален гост беше г-н Иван Станчов - един от учредителите на организацията, който като член на Управителния съвет е подпомагал развитието й дълги години.
Д-р Цветанка Ковачева, член на УС на Сдружение „Гаврош“ и преподавател по математика в Технически университет - Варна, обяви решението той да бъде награден със статуетка „Гаврош“ за неговата всеотдайна дейност за развитието на Сдружението и да стане негов Почетен председател. Наградата връчи председателя на УС доц. д-р Пенка Стоянова. Г-н Иван Станчов благодари за оказаната чест и обобщи пред гостите съвместния опит с Гаврош още от създаването му.
Отец Дончо Атанасов - епархийски съветник и представител на негово Високо преосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и председател на храм „Св. Атанасий“, поздрави всички присъстващи.
Доц. д-р Пенка Стоянова представи накратко дейността на Сдружението. За 20 годишния период са подкрепени над 2390 деца и 1850 семейства, обучени са над 990 специалисти, социални работници, педагози, психолози и медицински сестри от Варна и други градове от България и Русия. Придобитите умения за превантивна работа срещу насилието са приложени върху над 1800 деца в риск, подпомогнати са над 250 младежи да продължат и завършат образованието си, 460 млади жени от ромски произход са мотивирани да поемат по нов път. Доц. д-р Стоянова благодари на всички, които през тези 20 години са помагали в дейността на Сдружението, за разбирането и съпричастността към съдбата на децата.
По време на тържеството бяха прожектирани части от филма „Деца на улицата“, финансиран от Световната банка за равитие, показващи първите стъпки на „Гаврош“ и за живота на децата. Днес в "дома" продължават да се полагат грижи за деца и младежи в риск. Осигурява им се подслон, обучение, здравни консултации, водят се на културни мероприятия, екскурзии, отдих в лятната база на Сдружението в Еленския балкан и др. Някои от децата, навършили 18 години могат да бъдат настанявани в защитени жилища. Димитър Василев и Даниела Величова разказаха за живота си в там.
Д-р Цветанка Ковачева подчерта, че особено внимание се отделя и на обучението и повишаването на квалификацията на екипа на Сдружението. Колективът участва в редица социални проекти, финансирани от различни организации в страната и чужбина. Проектът „Превенция за безпризорността и социалната изостаналост сред ромите“ печели първа награда в конкурса „Направено в България с помощта на Европа“ в областта „Социална подкрепа и здравеопазване“.
Г-жа Таня Бук, член на УС на „Гаврош“, разказа за помощта на доброволците и спонсорите, допринесли за ползотворния живот на децата в дома.
Г-жа Мария Прохаска, дългогодишен председател и член на УС, представи издаденото от Сдружението „Ръководство за превенция на насилието над деца“, а журналистката г-жа Нина Локмаджиева - новоиздадената Книга на Гаврош.
С грамоти бяха наградени всички, които със своя труд и грижа са допринесли за успехите на Сдружението.
Приветствия поднесоха г-жа Мария Петрова - изпълнителен директор на фондация „Лале“, Здравко Марков – бивш член на УС, Таня Василева – от дирекция "Социални дейности " към Община Варна, която връчи почетен плакет. За юбилея бяха получени над 2о поздравителни адреси от партньорски организации, театри и администрации.

Музикални поздрави поднесоха пианистът г-н Страцимир Павлов; деца от „Гаврош“; вокалната група от частното училище „Малкият принц“, с ръководител г-н Емил Тачев и учениците от IIIд клас на ОУ „Георги Раковски“, с класен ръководител г-жа Диана Маринова. Всички деца разведриха обстановката с весели песнички и пролетни стихчета. За тяхното настроение се погрижи и сладкарница „Крамер“, откъдето получихме прекрасна торта. Специална благодарност изразихме на доц. инж. Радко Радев - скулптор и преподавател в Технически университет, Варна за изработената статуетка, станала символ на Сдружението.

През цялото време на празника присъстващите имаха възможност да разгледат изложба от рисунки на деца и младежи от Гаврош, снимки от срещите им с доброволци и спонсори, изказвания на доброволци, изпратени поздравителни адреси и др. Тържеството завърши с коктейл.

От 24.03.2014г. благотворителна изложба на картини, нарисувани от децата на Гаврош с маслени бои и пръсти под ръководството на г-жа Таня Константинова, е изложена в Радио Варна. Всеки, който желае да подпомогне дейностите на Сдружението може да си закупи от колоритните детски творби.

Източник: http://gavroche-bg.org
Снимка: gavroche-bg.org

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova