Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Да помогнем на 3-годишния Любомир за лечение в Турция

27.05.2014

Да помогнем на 3-годишния Любомир за лечение в ТурцияСъмнения за лекарска небрежност – 3-годишно дете не може да се движи и говори, след поставяне на диагноза „Синдром на Уест". Родителите обвиняват лекарите.

На 10 месеца малкият Любомир от Тетевен е като всички останали деца на неговата възраст -опитва се да ходи и да говори. Докато един ден не получава гърч. Детето е прегледано от националния консултант по детска неврология. Професор Венета Божинова му поставя диагнозата - „Синдром на Уест".

„Това е най- тежката форма на епилепсия, която по принцип не се лекува и дава неблагоприятни прогнози за нея, защото децата не живеят дълго с тази диагноза”, обяснява майката Маринела Райкова.

Изписани са му и съответните лекарства, подходящи за лечението на неизлечимата болест.

„Той в едни момент пиеше 5 медикамента, изключително силни, на максимални дози и беше абсолютно неадекватен. Той беше като една кукла”, допълва и бащата Райчо Райков.

За няколко месеца живота на Любомир се променя. Той спира да говори и да ходи. Tри години по- късно той вече е прикован към количка.

„Забрави да седи, главата отпусната и забрави да посяга да използва ръцете си. Ние сметнахме, че това лечение, което се провежда тук, не е обективно. Ние искахме детето да се оправи, а то ставаше все по-зле”, казват още родителите.

Влошеното здраве на Любомир ги кара да търсят лечение в чужбина. „Първо отидохме в Австрия, в една частна клиника. Професорката там прегледа детето и каза, че не е Уест. Тя каза да спрем лекарствата. Тогава започнаха нещата полека да се подобряват”.

И водещ невролог от Турция отхвърля страшната диагноза. Професор Божинова обаче е категорична, диагнозата на Любомир е правилна, направена въз основа на резултатите от изследванията на детето.

„Не може лекарството да е увредило при положение, че навсякъде в световната литература то е лекарство на първи избор при синдрома на Уест. Възниква регрес в развитието - двигателно и психично развитие между 70 и 90 процента”, аргументира се проф. Венета Божинова, нац. консултант по детска неврология.

От година Любомир се лекува при професор Синан Чому в Истанбул, който дава големи надежди детето да се възстанови. Първите резултати вече са на лице – от две-три седмици се опитва да говори. Но за съжаление възстановяването е свързано с доста финанси.

В края на този месец, Любомир отново трябва да отиде в Истанбул. Лечението му ще струва 6 хиляди лева - пари, с които семейството не разполага. Родителите на Любомир вярват, че пари ще се намерят.

Ако имате възможност да помогнете на семейството, можете да го направите чрез следните данни:

банкова сметка:БАНКА ДСК ЕАД
IBAN BG41STSA93000020106967
BIC STSABGSF


Райко Райков
5700, град Тетевен, област Ловеч
ж.к. Пеновото бл. 10 вх. Е ап 8
телефони: 067854539, 0889 636553

Фейсбук страница "НЕКА Помогнем на ЛЮБИ"

Източник: http://m.btvnews.bg
Снимка: facebook.com/NekaPomognemNaLubi

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova