Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

БЧК разкри номер 1466 в помощ на бедстващите на Балканите

28.05.2014

БЧК разкри номер 1466 в помощ на бедстващите на Балканите България се включва в хуманитарната акция в помощ на пострадалите от наводненията на Балканите. Първите дарения за бедстващите вече пътуват за Сърбия.

Два камиона с консумативи от резерва на Българския Червен кръст, където се съхраняват комплектите от първа необходимост, вече заминаха в посока към бедстващите райони в Сърбия. Те са пълни с лекарства, легла и дрехи. В сряда се очаква да заминат още два камиона в посока Босна и Херцеговина.

Втори ден вратите на Сръбското посолство в България са отворени денонощно, а посетители не се връщат. Станка е станала в 6:00 сутринта, пропътувала е цяла София, за да донесе дебели якета за хората без дом. „Имам дрехи, които съм купувала, когато съм била млада като вас и слабичка. Всичките са нови с етикетчетата”, разказа дарителката.

Като солидарни съседи десетки българи помогнаха и с храна. „Това са наши братя и трябва всеки, който има възможност да помогне. Обръщам се към всички наши съграждани и сънародници, малко усилия трябват за голяма помощ”, призова дарителката Добрина Капитанова.

Сърби, които живеят у нас, също се включиха. Звездата от близкото минало на футболен клуб Левски Предраг Пажин направи парично дарение. „Ангажирахме всички хора, чрез социалните мрежи, който с каквото може да помогне”, обясни Пажин.

По сметките на сръбското посолство има събрани 1000 лв. Ръка протяга и българското правителство – в сряда изпраща за Белград пет камиона с питейна вода. „Животът е най-важен. Помогнаха БДЖ, училища и много български граждани”, обясни посланикът на Сърбия у нас Владимир Чургус.

Освен с два камиона от хуманитарния резерв, Българския Червен кръст има готовност да изпрати и доброволци в Сърбия. „Ние поддържаме необходимото за 5000 хиляди души пострадали. Така че във всеки един момент на денонощието ние можем да активираме системата и да подпомогнем пострадали”, увери Ясен Сливенски от БЧК.

Бедстващите в Сърбия се нуждаят още от бебешки дрехи, лекарстава и дезинфектанти.

От вторник, 20 май, Българския Червен кръст активира номер 1466, съгласуван с трите мобилни оператора за бедстващите райони. А който иска да помогне може да го направи като изпрати SMS на номер 1466 или преведе пари на банковата сметка на сръбското посолство.

Източник: http://btvnews.bg
Снимка: btvnews.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova