Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Недохранването - един от големите проблеми у нас, според класация

17.07.2014

Недохранването - един от големите проблеми у нас, според класацияБългария - начело на незавидна световна класация. Недохранването е един от най-големите проблеми на населението у нас, сочи изследване на "Тhe Economist" и "Intelligence Unit".

Индексът, който тази година обхваща 109 държави, показва, че хроничното недохранване по света като цяло намалява. Все още обаче не сме достигнали момента, в който да се поздравим за това.

В момента 842 милиона души по света страдат от хронично недохранване. Преди година броят им е бил 868 милиона, сочат данните. Спадът е с приблизително 3%, а спрямо 1990 г. - със 17 на сто.

В Европа България заема предпоследното място. След нас е само Украйна с 56.4 точки. Максималният брой точки от изследването е 100. Най-малко проблеми с недохранването в Европа имат в Австрия, Норвегия, а отвъд океана – в САЩ.

Пропастта между цената на храната и доходите е основната причина за недохранването в световен мащаб. Най-уязвимите групи са пенсионерите.

След цял живот работа като учител, днес Гинка Лилова разчита единствено на социалния патронаж, който й носи храна всеки ден, и на сина си. „Това пенсия ли е, какво е това сега - 3 лева увеличение. Този, който е гласувал, няма ли майка, няма ли баща? Да застане при тях и да каже: Тате, аз ти увеличих пенсията с 3 лева”, казва възрастната жена.

Доходите й изглеждат несравними с тези на западноевропейски пенсионер. 70-годишният Алф от Норвегия може да си позволи хотел на брега на морето. Пенсията му, обърната в български левове, е около 6 хиляди.

„Тук мога да платя 10 бири, срещу една бира в Норвегия. Там бирите са много скъпи и като платя 10 бири, все едно плащам една. Тук наистина е много евтино за норвежците”, коментира Алф Пилског.

Много пенсионери у нас са принудени да работят, за да се изхранват. Често възрастни хора продават билки на тротоара. Близо 800 хиляди души у нас живеят с пенсия до 200 лева.

Критериите, въз основа на които е съставена класацията, са: достъп до храна, качество и безопасност и не на последно място - цените спрямо доходите. В световен мащаб най-много хора страдат от недохранване в Чад и в Конго. В същото време най-парадоксалното е, че повече от половината храна, произведена в света, се изхвърля.

Източник: http://btvnews.bg
Снимка: http://btvnews.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova