Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Дядо Добри на 100 години

20.07.2014

Дядо Добри на 100 годиниНа 19 юли дядо Добри навърши 100 години. Още в навечерието на празника си той получи много поздравления за своя юбилей. Поздравиха го и от Ловчанска св. митрополия. В честитката се казва:

„Помени ме, Боже мой, за това, и не заличавай усърдните ми работи, които сторих за дома на моя Бог и за службата при него!

Ловчанският митрополит Гавриил заедно с клира и миряните на Ловчанска епархия поздравяват дядо Добри по случай неговия 100-годишен юбилей. Старецът с голямото сърце е роден на 20 юли 1914 г. в с. Байлово и вече повече от 70 години, сам живейки в доброволна нищета, събира подаяния за българските манастири и църкви – един наистина разтърсващ пример за безкористно служение на Бога, на Църквата, на хората. Пожелаваме му крепко здраве, духовна бодрост и Божия благодат”.


Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 г. в с. Байлово под името Добре Димитров Добрев, но за много хора е известен като „светецът от Байлово“. Той не помни детството си, но помни добре сватбата си през 1940 г.

Има четири деца, но надживява две от тях. Една от дъщерите му се грижи за него и за малката му къщичка в църковния двор на селото.
По време на бомбардировките над София през Втората световна война близо до дядо Добри пада снаряд и почти го лишава от слух.

Около 2000 г. той решава да дари всичките си имоти на църквата и така заживява в малката пристройка на църквата на Байлово.
Дълги години всеки ден ходи пеша до столицата, където събира дарения за църкви и манастири.

През 2005 г. дарява 10 хил. лева за църквата „Св. Кирил и Методий“ в Байлово. Две години по-късно дарява 25 хил. лева за реставрацията на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци.

През 2008 г. Дядо Добри дарява средства за ремонт на църквата в Калофер, а през 2009 г. на дава 35 700 лв. и на храм-паметника „Св. Александър Невски“ – най-голямото частно дарение в историята на катедралата.

Официално дядо Добри не е удостоен с почетни обществени звания, но има страница в интернет, създадена от хора, трогнати от делата му, а също така и широк кръг почитатели в социалната мрежа „Фейсбук“ - facebook.com/DobryDobrev.

Източници на информацията:
dveri.bg
vesti.bg

Снимка: http://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova