Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Търсят се доброволци за ремонт на храм в с. Песочница

23.07.2014

Търсят се доброволци за ремонт на храм в с. ПесочницаТърсят се доброволци, които да участват във възстановяването на храма „Св. Георги Победоносец” в с. Песочница. Селото се намира на 10 км. от Берковица и на 95 км от София. Ремонтът на храма е започнал на 21 юли и се извършва от църковното настоятелство. Храмът е с уникална архитектура и много здрав, но покривът е в лошо състояние и проливните дъждове са нанесли сериозни поражения по цялата сграда.

„Разкриването на покрива и подмяната с нов ще ги правим от 4 до 11 август. До тогава ще сме свалили всичко от под покрива и ще сме обработили гредите за качване”, казват от настоятелството. „Имаме машини и материал, предоставен от кметицата на Берковица. Освен дърводелеца, който е член на настоятелството, имаме и двама помощници. Нуждаем се от двама или трима доброволци, които да помагат. Ако разбират и от дърводелски работи и покриви, това ще го приемем като допълнителна екстра”, пишат още те.

След ремонта на покрива от настоятелството планират да изработят нов иконостас и икони.

Инициаторите осигуряват на доброволците място за спане и хранене. „А ако доброволците са повече, имаме двор, идеален за къмпинг от палатки... Имаме и концертно пиано PETROF, комплект барабани Амати, малък миксер и стъпало 200W, малко микрофони, бас и китара...”, описват условията хората от Песочница.

„От село Песочница е най-старият депутат в българската история – стогодишният дядо Анто Георгиев, който е открил Учредителното събрание в Търново след Освобождението. Дядо Анто е бил уникален човек. Царят му пратил файтон да го закара до Търново. Дядото обаче върнал файтона и казал да предадат на царя, че няма нужда от превоз, понеже си има кон. Отишъл си с коня! 300 километра и обратно езда на кон на 100-годишна възраст! Открил Събранието, прибрал се и след 2 години умрял на 102-годишна възраст”, разказват още организаторите.

За връзка с настоятелството: 0887938877. Може да изпращате и смс-и.

Източник: http://dveri.bg
Снимка: http://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova