Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Стартира дарителската кампания Варненската Коледа

28.11.2014

Стартира дарителската кампания Варненската КоледаВарненска и Великопреславска митрополия стартира общоградска дарителска кампания под надслов „Варненската Коледа”, която ще събира средства за новостроящия се храм „Св. Прокопий Варненски”.

В рамките на кампанията са предвидени редица културни и спортни мероприятия: футболен турнир, благотворителен концерт, турнир по тенис на маса, шахматен турнир. За участие са поканени известни спортни и културни дейци от града и страната. В подкрепа на храма функционират набирателни сметки и SMS-кампания – DMS HRAM на номер 17 777 на стойност 1 лв. (без ДДС) за всички мобилни оператори.

Дарителска сметка в лева: ДСК ЕАД-Варна BG 47STSA93000013089588.

Строежът на храма „Св. Прокопий Варненски” започва на 11 ноември 2011 г., а първата копка е направена още през 2006 г. от Варненския и Великопреславски митр. Кирил. Това е един от най-мащабните църковни проекти през последните 20 г. у нас. Освен огромна църква на площ от 420 м2 и крипта към нея се изгражда и отделна сграда за енорийски център. Строителството е замислено още преди началото на кризата, когато бизнесът във Варна се развива стремително и бизнесмените са щедри на обещания. Стартът на строителството съвпада с началото на кризата и много от дарителите се оттеглят. Така амбициозното начинание среща редица трудности. В същото време председателят на църковното настоятелство о. Георги Великов не губи кураж и ентусиазъм да довърши храма. Той е неуморен в търсенето на средства, в убеждаването, че уникалният проект ще донесе голяма духовна и просветна полза на града. Той е напълно отдаден на каузата: знае откъде е получено всяко дарение, всяка тухла, всеки кубик бетон от общите 1600 м3, ... но не по-малко ценни са контактите с дарителите, запалени от идеята да се съгради храмът на Варна.

Георги разказва пред Двери и за знаменията, с които е белязан градежът: появата на дъга при ясно и сухо време, когато се монтира камбаната на църквата през 2011 г., както и избликването на извор под олтара на храма няколко дни след Великден същата година.

През това лято храмът получи като дарение две икони от Зографския манастир. Всеки петък пред тях се служи акатист в криптата, където е направен временно малък параклис.

Църковният проект предвижда храмът да се превърне в голям просветен център, тъй като ще разполага с помещения за различни занимания с деца, конферентни зали, помещения за рисуване и иконопис, за катехизис и пеене, извънкласни дейности за варненските деца. Комплексът предвижда оборудване за провеждане на социално-милосърдна дейност. Затова инициативата не е единствено църковна, но обединява усилията на общината и цялата общественост на морския град.

Източник: http://dveri.bg
Снимка: http://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova