Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Държавата, Църквата и дарители спасяват бедни от глад

03.12.2014

Държавата, Църквата и дарители спасяват бедни от гладВсе повече институции у нас с протегната ръка към бедните. Освен държавата, в инициативата "Топъл обяд в студената зима", се включват банки, синдикати и Църквата.

От 14 години в манастир „Успение Богородично” в Кърджали бедните получават топла храна. Идеята Църквата да храни социално слабите е на отец Боян Саръев, а трапезарията продължава да действа толкова много години, благодарение на доброто сърце на хора с възможности от Родопите, които даряват хранителни продукти.

В този своеобразен кръстоносен поход срещу глада, Църквата не е сама. Държавата чрез Министерството на труда и социалната политика всяка зима осигурява безплатен топъл обяд на хиляди бедни у нас. През последните години в доброто дело се включват все повече институции.

Може да е постно сега, ама има храна

Десетки социално слаби всеки божи ден идват в манастира, за да се нахранят. Сред тях е и баба Кера, за която купичка топла супа е достатъчна, за да засити глада й: „Може да е постно сега, ама има храна...”.

Църковната помощ е за всички в нужда, без значение от етнос и религия

„Църквата не е социална служба, но, разбира се, пък Църквата трябва да дава и личен пример за милосърдие, защото тя основно това проповядва”, казва отец Саръев.

Държавата също дава своя принос в борбата с глада, с разкриването на стотици трапезарии през зимата, където социално слаби по списък получават топъл обяд.

Колкото и проекти да стартират обаче, не винаги помощта стига до всички в нужда. Затова в кампанията вече се включват и финансови институции. С пари от банка и частни фирми, за 13-та година в София ще работят 13 социални кухни.

В тях от понеделник до петък се предлага безплатен обяд. Той е само за хора, които са регистрирани в социалните служби по места.

По данни на социалното министерство в момента у нас чрез фонд Социална закрила се финансират 179 трапезарии, които буквално спасяват от глад над 13 хиляди бедни, и то през най-тежките зимни месеци - от началото на октомври до края на март.

Източник: http://btvnovinite.bg
Снимка: http://btvnovinite.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova