Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Благотворително Рождественско тържество в храм Св. Параскева

19.12.2014

Благотворително Рождественско тържество в храм Св. Параскева„От деца за деца“ - под този надслов вече осма поредна година столичният храм “Св. Параскева“, на ул. “Г. С. Раковски“, става домакин на Рождественско благотворително тържество, организирано от църковното настоятелство при храма и образователна институция „Дарби“.

На 17 декември под купола на просторния и красив софийски храм, обединени от празничното настроение на наближаващия светъл християнски празник Рождество Христово, се събраха множество деца, родители, възпитатели, учители, преподаватели, духовници и миряни, за да вземат участие в благотворителната инициатива.

Тази година събраните подаръци и дарения бяха предназначени за децата от Дома за деца с трайни увреждания и съхранен интелект - гр. Луковит, Центъра за настаняване от семеен тип - гр. Ловеч, Центъра за настаняване от семеен тип - с. Дрен, Дома за деца, лишени от родителски грижи - с. Доганово, SOS детско селище в с. Дрен, Дома за сираци "Св. Николай" при манастира "Света Троица" - с. Нови хан.

Гости на тържеството бяха Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, столични духовници, доц. д-р Божидар Андонов - зам.-декан на Богословския факултет към СУ, г-жа Ваня Станчева - експерт в Регионалния инспекторат по образование, представители на държавни и граждански организации и ученици на образователна институция „Дарби“. Сред гостите бе и йеромонах Рафаил, игумен на Кладнишкия манастир, който се грижи за сираци от с. Дрен.

Идеята “От деца за деца" възниква спонтанно в организаторите и още от първия път се възприема. Наред с младежите се включват и най-малките деца и с много внимание подготвят подаръчета, които с радост поднасят в този ден на свои връстници с увредено здраве и в неравностойно положение. Мнозина от присъстващите дойдоха на тържеството с подаръци, изработени от самите тях.

Празникът на благотворителността бе открит с водосвет, предстояван от митрополит Гавриил, с когото съслужиха ик. Дамян Делов - архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Кирил Попов и храмовото духовенство, също и протойерей Йоан Чикалов.

С поздрав и благослов от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит към многобройните присъстващи се обърна митрополит Гавриил. Към неговите слова се присъедини г-жа Бистра Илиева, изпълнителен директор на фондация „Дарби”. Тя обяви, че от тази година наред с коледните подаръци са събрани парични средства, с част от които ще се подпомогне подготовката на децата от домовете за участие в Детския фестивал за църковнославянски песнопения, организиран от фондация „Дарби”.

В празничната програма взеха участие ансамбъл „Елици” на Националната гимназия за древни езици и култура ”Константин Кирил Философ” с диригент Даниел Иванов и хористите на 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов”. Поздравление към децата от домовете и дарителите отправи вокалната група към Дома за деца, лишени от родителски грижи „Радост”, с. Дрен, с ръководител г-жа Гърбева.

„Коледно настроение“ и подаръци за децата от домовете поднесоха питомците на Целодневна детска градина ”Звездица”, кв. “Кремиковци“, едни от първите и ежегодни участници в Рождественското тържество.

С много настроение участниците в благотворителното тържество пяха, разговаряха, общуваха и с радост поемаха своите подаръци, подготвени от многобройни фирми и дарители.

Духовенство, възрастни и деца - всички заедно като едно сърце, изпълнено с топлина и обич един към друг - доказаха, че няма нищо по-велико от това да даряваш любов на ближните.

Източник: http://bg-patriarshia.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova